Trump odaje povjerenje da će uvijek biti na strani novca

Domagoj Juričić
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju na temu budućnosti transatlantskih odnosa, nakon američkih izbora.

O tome što EU može očekivati od nove američke administracije u području trgovinske i gospodarske suradnje, sigurnosne politike, strateških odluka, govorili su: stalni izvjestitelj EP-a za SAD Tonino Picula, izvjestiteljica Pučana u sjeni za SAD Željana Zovko, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša-Zenzerović te politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričić.

Zastupnik Tonino Picula (SDP, S&D) je istaknuo kako će ishod dvoboja između Donalda Trumpa i Joea Bidena itekako utjecati na kvalitetu odnosa EU-a i SAD-a koji su danas „poprilično krhki“.

Rekao je da bi većina europskih političara vjerojatno odahnula izborom Bidena „jer bi za početak države članice EU-a tretirao kao partnere i suradnike. No i taj mandat zasigurno ne bi bio lak jer su ostavština Trumpa i krize koje je nametnuo kao stil upravljanja, preduboki“, upozorio je Picula. Zaključio je da „bez obzira na ishod, EU ne smije odustati od suradnje sa SAD-om, ali niti od borbe za svijet u kojem se globalni problemi rješavaju odgovorno, a ne kroz krilatice America ili netko drugi first“.

Zastupnica Željana Zovko (HDZ, EPP) kazala je kako je Trump svojim stilom vladanja i izričajem pokazao Europi da se treba oslanjati sama na sebe te je tako na neki način i dodatno ujedinio EU. Upozorila je da se SAD umjesto Europi, još ranije počeo okretati nekim drugim područjima, poput Pacifika, te da i EU treba tražiti svoj put i postati doista globalni igrač. Istaknula je i da scene kojima svjedočimo u ovoj kampanji u SAD-u podsjećaju na prizore iz nekih drugih zemalja. „U neizvjesnosti od proglašenja ishoda izbora, vidimo da se gradovi poput Washingtona osiguravaju za slučaj nemira“, rekla je Zovko te dodala da je veliko pitanja kako će se američka politička scena konsolidirati nakon izbora.

Profesorica Marijana Grbeša-Zenzerović (Fakultet političkih znanosti, Zagreb) osvrnula se promjene koje je u političku komunikaciju općenito unio Donald Trump. „Zvuči kontroverzno, ali Trump nije dosadan, a jedna od bitnih stvari u politici danas je ne biti dosadan. Kolikogod je njegov jezik predmet ismijavanja, baš taj anti-intelekutalizam i jednostavnost su njegova dobitna karta kod velikog djela birača. Podržavaju ga jer se bori protiv političke korektnosti“, istaknula je Grbeša – Zenzerović te zaključila kako je Trumpo nametnuo obrasce koje će sigurno određeni političari htjeti implementirati jer se pokazalo da su učinkoviti i da djeluju.

Ekonomski i politički analitičar Domagoj Juričić (MKPS) usporedio je gospodarske programe Bidena i Trumpa te zaključio kako Trump kroz izjave i nastup „ulijeva jednu vrst povjerenja da će uvijek biti na strani novca.“ Kod Bidena pak nije posve jasno za što se zalaže, rekao je Juričić. „Amerika je veliki tanker kojim ne možete manevrirati kao da je mali brod. Čak i da Biden pobjedi, s teretom naslijeđa politike Trumpa bit će mu iznimno teško skrenuti brod u nekom drugom pravcu, a da ne izazove dodatne sukobe.“

You may also like

0 comments