Home Geopolitika Trump nudi pomoć Pakistanu, premijera Šarifa nazvao “sjajnim momkom”

Trump nudi pomoć Pakistanu, premijera Šarifa nazvao “sjajnim momkom”

by Petra Rajković

Izabrani američki predsjednik Donald Trump ponudio je Pakistanu pomoć u rješavanju problema i pohvalio premijera Navaza Šarifa kao “sjajnog momka” u prvom pozivu između njih dvojice, objavio je ured pakistanskoga čelnika. 

Povijesni saveznici u regiji, Islamabad i Washington su pogoršali veze zadnjih godina zbog američkih optužbi da je Pakistan utočište islamističkim militantima, što ta azijska država opovrgava.

Šarifov ured objavio je u srijedu navečer da je pakistanski premijer zvao Trumpa da čestita na pobjedi i objavio je sadržaj razgovora. Trumpov tim potvrdio je da su razgovarali i objavio je kratko priopćenje.

“Predsjednik Trump je rekao: ‘Premijeru Navaze Šarif, imate vrlo dobar ugled. Vi ste sjajan momak. Radite sjajan posao koji je vidljiv na svaki način'”, objavljeno je iz Šarifova ureda.

“Spreman sam i želim igrati svaku ulogu koju želite da igram kako bi se pronašla rješenja za postojeće probleme. Bit će mi čast i osobno ću to učiniti”.

Premijerov ured nije obrazlagao koje probleme je Trump ponudio riješiti,. Izjava također nije objasnila čime je točno Trump impresioniran kod Šarifa.

Pakistansko gospodarstvo se oporavilo otkad je Šarif izabran 2013. a pojačana je i sigurnost zahvaljujući većim naporima vojske koja se suočava s militantima kao što su pakistanski talibani.

Međutim sigurnost ostaje problem jer islamističke skupine nastavljaju s masovnim napadima i radikali Islamske države nastoje stvoriti uporišta u Pakistanu, a preuzeli su odgovornost za nekoliko napada. I gospodarstvo se suočava s aktualnim izazovima, uključujući nestašicu energenata.

Trumpov ured rekao je da su dvojica čelnika imala “plodnu konverzaciju o tome kako će SAD i Pakistan imati jake veze u budućnosti”.

“Izabrani predsjednik Trump također je kazao da se veseli  trajnim i jakim osobnim odnosom s premijerom Šarifom”, dodaje se u izjavi.

(Agencije)

Related Posts