Trump: Nikada nisam radio za Rusiju

 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da “nikad nije radio za Rusiju”, nakon napisa objavljenih u New York Timesu da je savezna policija (FBI) u 2017. povela istragu kako bi utvrdila je li radio u korist Moskve.

“Nikad nisam radio za Rusiju”, rekao je 45. predsjednik Sjedinjenih Država u izjavi koju je dao u vrtu Bijele kuće prekrivenom snijegom.

“Mislim da je takvo pitanje sramotno”, dodao je uoči puta u New Orleans, u saveznoj državi Louisiani.

Po pisanju New York Timesa, istraga američke savezne policije ubrzo je objedinjena s istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera o sumnji u tajni dogovor Moskve i izbornog stožera republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 2016. “Ljudi koji su počeli tu istragu (…) učinili su to, pretpostavljam, zato što sam dao otkaz (Jamesu) Comeyju (bivšem ravnatelju FBI-ja), što je bila sjajna stvar za našu zemlju”, dodao je Trump.

Odgovarajući na pitanje o informacijama Washington Posta da je htio zatajiti pojedinosti svog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, američki predsjednik je rekao da to nije točno. Washington Post je prenio da je Trump nakon sastanka s Putinom na kojem su bili samo njihovi prevoditelji oduzeo bilješke svome prevoditelju. “O tome ne znam baš ništa, to su lažne vijesti (…) To je bio uspješan susret”, rekao je, smjerajući, čini se, na summit s Putinom u Helsinkiju u srpnju 2018.

Trump koji odlučno niječe bilo kakav dosluh s Rusijom tijekom američke predsjedničke kampanje 2016., redovito kritizira Muellerovu istragu koju naziva “lovom na vještice”. Ta istraga koja još nije završena, završila se podizanjem mnogih optužnica i osudama bivših predsjednikovih bliskih suradnika.

You may also like