Home Politika Trump nije prijetnja savezništvu SAD-a i Australije

Trump nije prijetnja savezništvu SAD-a i Australije

by Agencije

Australsko savezništvo sa Sjedinjenim Državama ostat će snažno bez obzira na to tko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, kazao je u četvrtak australski premijer Malcolm Turnbull.

On je, govoreći za Triple M radio iz Melbournea, nastojao ublažiti strahovanja da bi šezdesetogodišnji savez između dviju država mogao biti ugrožen izolacionističkom vanjskom politikom koju zagovara vjerojatni republikanski kandidat Donald Trump, čiji su posljednji rivali ispali iz utrke za republikansku nominaciju u srijedu.

Bivši šef tajnih službi David Irvine ocijenio je međutim da bi vanjska politika koju je Trump najavio tijekom kampanje mogla oslabiti američku privrženost stabilnosti u regiji i “donijeti potpuni preokret u azijsko-pacifičkoj regiji”.

Takav bi potez prisilio Australiju na jačanje vlastitih vojnih i sigurnosnih snaga u pacifičkoj regiji kao odgovor na jačanje snage Kine, kazao je bivši šef australskih tajnih službi za list The Australian. No premijer Turnbull rekao je u izjavi za radio kako “neovisno o tome koga će izabrati američki narod, mi ćemo uvijek biti vrlo, vrlo blizak prijatelj i saveznik Washingtona”. Dodao je da je odnos Australije i SAD-a “toliko dubok, temeljen na tisućama, ako ne i milijunima individualnih veza, i građen generacijama”.

Australski premijer ocijenio je da će za Trumpa sada predstavljati “veliki izazov” da se pozicionira više prema političkom centru nakon udvaranja republikanskoj stranačkoj desnici na američkim predizborima.

Related Posts