Home Geopolitika Trump misli kako je približavanje Rusije i Kine greška SAD-a

Trump misli kako je približavanje Rusije i Kine greška SAD-a

by admin

Po mišljenju kandidata za predsjednika SAD-a, milijardera Donalda Trumpa, „nikada ne treba dopustiti” Rusiji i Kini da se približe, a sad su „one zajedno” i za to je kriva administracija Baracka Obame. Trump je uvjeren je Rusija odlučila raditi na zbližavanju s Kinom zbog problema u odnosima s SAD-om, iako Amerika nikako nije trebala to dopustiti. Trump tvrdi da će u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima uspjeti uspostaviti „vrlo pristojne odnose” s ruskim liderom Vladimirom Putinom. On je to izjavio za Fox News, a prenosi RIA „Novosti”.

Milijarder je ponovio da s predsjednikom Rusije „treba uspostaviti dobre odnose”, dok sadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama „ni s kim nema dobre odnose” i zato Amerika „na sve strane ima neprijatelje”. Mediji smatraju da se popularnost Trumpa, koji značajno prednjači na listi kandidata ispred Republikanske stranke SAD-a, može objasniti njegovom „drskom samouvjerenošću”.

Rusko-kineske vježbe „Vojna suradnja – 2015(II)” započele su u Primorju, izjavio je načelnik odjeljenja za informiranje press-službe Istočnog vojnog okruga, kapetan prvog ranga Roman Martov, a prenosi RIA Novosti. „Moramo biti spremni suprotstaviti se svim suvremenim prijetnjama, uključujući i one koje se ponovno pojavljuju. Moramo dobro shvatiti da je mirno more zalog za ekonomski razvoj naših država i zalog za mir u cijelom svijetu”, rekao je zamjenik zapovjednika Ratne mornarice Kine kontraadmiral Van Haj, prenosi Russia Beyonde the Headlines.

Rukovoditelj vojnih manevara je istaknuo da sljedeće vojno-pomorske vježbe „nisu usmjerene protiv drugih država”. Kako je ranije priopćeno, osnovni cilj vježbi je usavršavanje organizacije sprovođenja zajedničkih akcija u moru, na kopnu i zraku. Vojni manevri će trajati do 28. kolovoza, kada će biti upriličena morska parada i svečana ceremonija zatvaranja u zaljevu Petra Velikog.

Rusija želi stvoriti uvjete u kojima NATO neće biti u stanju realizirati svoje zadatke, izjavio je načelnik Ujedinjenog komiteta načelnika stožera SAD-a general Martin Dempsey na sastanku s obrambenim snagama Irske u Dublinu. General je istaknuo da Rusija ima „dosta moćan potencijal“ u sferi svemira, cyber-prostora, krstarećih raketa i podmornica. „Smatram da je jedan od frontova na kojima djeluje Rusija diskreditacija NATO-a ili, što je još opasnije, stvaranja uvjeta u kojima Savez neće moći realizirati svoje zadatke“, izjavio je, istaknuvši pritom „nestabilnu situaciju“ u kojoj se našao NATO zbog zaoštravanja situacije u Donbasu, navodi se na službenim stranicama američkog ministarstva obrane, a prenosi RIA Novosti.

Prema riječima Dempseya, Europa prolazi razdoblje visokog rizika koji je u vezi s „mogućim greškama u proračunima“. Američki general je priopćio da se trudi održavati kontakt s ruskim kolegom, načelnikom Generalnog stožera Valerijem Gerasimovom. „Rekao sam da ne treba završiti naše karijere kao što smo ih započeli“, izjavio je Dempsey. U priopćenju se navodi da je Dempsey kao mlad oficir oklopnih snaga bio u službi u Zapadnoj Njemačkoj, dok je Gerasimov bio zapovjednik tenkovskih jedinica u Istočnoj Njemačkoj. 22. lipnja šef Pentagona Ashton Carter izjavio je da Rusija pokušava uništiti NATO i da su američke i europske sankcije najbolji instrument protiv Moskve.

Bivši ministar vanjskih poslova Njemačke Hans-Dietrich Genscher je uvjeren da je u odnosima s Moskvom potrebno resetiranje, jer je „stara politike konfrontacija” zastarjela. „Ako netko slabi, treba mu pružiti ruku, i on to neće zaboraviti. Ako se ruka ne pruži, on to isto neće zaboraviti”, istaknuo je Genscher u intervjuu za „Süddeutsche Zeitung”, misleći na „ekonomski i politički oslabljenu Rusiju”. „Živimo u globaliziranom svijetu i zato su potrebni svi napori kako bi se riješili postojeći problemi”, dodao je, a prenosi „Взгляд”.

Po mišljenju Hans-Dietricha Genschera, ruski predsjednik Vladimir Putin razmišlja racionalno i to će, vjerojatno, kancelarki Njemačke Angeli Merkel olakšati „vođenje složenog dijaloga s njim”, uvjeren je bivši šef vanjskopolitičkog ministarstva Njemačke. Njemački političar je isto spomenuo situaciju u vezi s pripajanjem Krima Rusiji. Prema njegovim riječima, „kada netko želi utjecati na situaciju”, onda ne treba odustati od dijaloga. „I pritom ne postavlja uvjete”, smatra. Ova činjenica, međutim, ne znači da treba odobriti „poteze Moskve prema poluotoku koji krše međunarodno pravo”, smatra Genscher.

Kao primjer uspješne suradnje Rusije i Zapada  naveo je nedavni sporazum „šestorke” s Iranom. Genscher je pritom izrazio žaljenje jer Zapad i Moskva nisu iskoristili mogućnosti za zbližavanje, koje su nastale poslije pada Berlinskog zida. On se sjetio uloge Vijeća NATO-Rusija u rješavanju mogućih proturječnosti između strana i izrazio je žaljenje što se ovakvi mehanizmi aktivno ne koriste.

Related Posts