Trump je čisto zlato za velike tradicionalne medije

Nakon 100 dana na vlasti, američki predsjednik Donald Trump i dalje javno napada medije, što se sviđa njegovom biračkom tijelu, ali, paradoksalno, koristi i medijima.

Informativni televizijski kanali imaju rekordnu gledanost, dok mnogi portali dnevnih novina privlače tisuće novih pretplatnika od njegova dolaska na vlast.

“Trump je čisto zlato za velike tradicionalne medije”, smatra Tobe Berkovitz, bivši politički konzultant a danas profesor na Sveučilištu u Bostonu.

A novi predsjednik “ima žrtvenog jarca kojeg može okriviti za sve svoje propuste”, rekao je. “Objema stranama prilično je dobro zajedno.”

Dan Kennedy, profesor novinarstva na Sveučilištu Northeastern u Bostonu, smatra da je ta psihodrama između Trumpa i medija zapravo svojevrsni reality-show.

Nova epizoda bit će Trumpov javni skup u subotu u Pennsylvaniji, na dan kada se inače održava tradicionalna godišnja večera s dopisnicima iz Bijele kuće, koju je predsjednik odlučio izbjeći.

Donald Trump ne prestaje se žaliti da mediji nisu pošteni, optužujući ih konstantno da objavljuju lažne vijesti, ali “poziva mnoge novinare koje javno kritizira”, rekao je Kennedy.

U članku pod naslovom “Lažni Trumpov rat protiv lažnih informacija”, dvojica novinara Politica opisuju “srdačne susrete” između predsjednika i novinara, “prema kojima je često pristojniji nego prema vlastitim suradnicima.”

Charlie Spiering, novinar ultrakonzervativnog portala Breitbart News, smatra da Trump, napadajući ih javno, medije ne želi diskreditirati nego želi biti “popularan kod svoje biračke baze”, kako je objasnio nedavno na konferenciji muzeja novinarstva Newseuma u Washingtonu. “Novinari su laka meta”, rekao je.

Osim privlačenja publike, agresivno ozračje koje je nametnuo predsjednik moglo bi imati i štetne posljedice za medije, upozoravaju neki promatrači.

“Ako je to loše za demokraciju, loše je za medije”, rekao je Jeff Jarvis, profesor na javnom sveučilištu u New Yorku.

Čak i ako bi procvat koji su doživjeli mediji mogao nadživjeti Trumpa, ako se uzme u obzir veliko nepovjerenje zbog “lažnih informacija” i prema društvenim mrežama, “isticanje prihoda koje mediji ostvaruju na jednoj takvoj katastrofi je cinično”, rekao je Jarvis.

“Potkopavanje uloge medija kao promatrača, odgojitelja i posrednika pretvarajući ih u neprijatelja omogućuje (Trumpovoj) administraciji da delegitimizira druge institucije i izmisli druge neprijatelje”, ponajprije pravosuđe, obavještajne službe, imigrante i neke rase i religije, istaknule su Ronnelle Andersen Jones sa Sveučilišta u Utahu i Lisa Grow Sun sa Sveučilišta Brigham Young u nedavnom članku.

“Kada ode, trebat će nam da republikanci vjeruju u ono što objavljuju mediji širokoj javnosti, kao i demokrati”, rekao je novinar CNN-a Jim Acosta na konferenciji Newseuma.

Javno mnijenje ne odobrava stalne napetosti između predsjednika i novinara. To “nezdravim” smatra 83 posto ispitanika u anketi koju je početkom travnja proveo Pew Research Centar.

Po mišljenju 73 posto ispitanika, takvi odnosi štete pristupu Amerikanaca važnim političkim informacijama.

Premda je Trump prvi napao, mnogi Amerikanci, po Tobeu Berkovitzu, smatraju da su mnogi novinari izišli izvan okvira svoje uloge transformiravši se u protivnike njegove administracije.

Za njega, “sve ono što je bila baza novinarstva to više nije.”

You may also like

0 comments