Trump i Xi razgovarali o borbi protiv narkotika

 Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da će se on i kineski predsjednik Xi Jinping “vrlo snažno” fokusirati na američku opioidnu krizu koju je nazvao velikom prijetnjom javnom zdravlju.
Trump je neposredno prije dolaska u Peking rekao da će sa Xijem razgovarati o “najvažnijem prioritetu”, zaustavljanju “poplave jeftinog i smrtonosnog” fentanila “proizvedenog u Kini”.

“Krijumčarenje droga svake godine uništi milijune i milijune života”, izjavio je Trump novinarima dok je uz njega stajao Xi.

“Predsjednik Xi i ja razgovarali smo danas o tome kako pojačati suradnju radi učinkovitije borbe protiv trgovine drogom i zaustavljanja poplave otrovne droge u naše zemlje i naše zajednice”, dodao je.

Kineska agencija za borbu protiv narkotika osporila je prošlog tjedna Trumpove tvrdnje da je većina sintetičke droge fentanila proizvedena u Kini.

Opioidi uključuju analgetike koji se dobivaju na recept, heroin i fentanil, sintetičku drogu 50 do stotinu puta jaču od morfija. Američki centar za kontrolu bolesti procjenjuje da je od fentanila prošle godine umrlo 200.000 Amerikanaca, prvi put više nego od analgetika i heroina.

You may also like

0 comments