Home Ekonomija Trump i tržišta na medenom mjesecu

Trump i tržišta na medenom mjesecu

by Energypress.net

Financijski komentator HRT-a Željko Kardum u emisiji Studio 4 komentirao je prošli tjedan na svjetskim tržištima, trendove i očekivanja. Nije bilo velikih tektonskih promjena, ali su trendovi zanimljivi.

U Americi još uvijek traje ‘medeni mjesec’ Donalda Trumpa i burzovnih trgovaca, jer očekuju snižavanje korporativnih poreza i veću potrošnju države kao investitora. Nakon početne skepse, odmah nakon izbora – američke dionice kontinuirano rastu. Dow Jones probio je 1920 bodova i onda malo zastao. Gotovo identičan rast bilježe i dionice uključene u S&P index. Ulagači sad očekuju rezultate prodaje nakon ‘Crnog petka’. Već sad je vidljivo da su rezultati maloprodaje u dućanima 5% lošiji nego lani, ali on-line prodaja iste robe bilježi dvoznamenkasti rast.

No, ono što je dobro za američke trgovce dionicama nije i za ostale. Cijena zlata je potonula prošli tjedan na najniže razine od veljače, jer je dolar skočio zbog pozitivnih ekonomskih pokazatelja i radi objave zapisnika sa sastanka Američkih federalnih rezervi. Dakle u prošlu srijedu u javnost je procurio zapisnik u kojem „odbor guvernera” smatra da bi „vrlo skoro” mogli podići kamatne stope – ulagači procjenjuju na razinu 0,5-0,75 posto. Više kamatne stope obično negativno utječu na cijenu zlata i pozitivno na cijenu dolara, piše HRT.

Obično kao reprezentativni uzorak analitičari uzimaju njemački DAX index koji se prošli tjedan gotovo da i nije pomaknuo. No, ako pogledamo trend u zadnjih mjesec dana (oko i nakon američkih izbora) uočava se prilično silazna putanja, potpuno suprotna od one američkih indeksa. Europa ima dosta svojih problema, naročito u bankarskom sektoru i ne tako optimistične ekonomske pokazatelje. Uz to Europska Centralna Banka gotovo sigurno neće dizati kamatne stope, pa se ne očekuje niti rast Eura u odnosu na ostale valute. Zapravo, već duže vrijeme Euro polako pada u odnosu na dolar.

Related Posts