Trump i Sanders protiv načela rušenja diktatorskih režima

Američki predsjednički kandidati Bernie Sanders i Donald Trump odvojeno su u nedjelju izjavili da SAD ne bi trebao rušiti diktatore poput Bašara al-Asada. Obojica su rekli da bi Bliski istok bio manje nemiran da su na vlasti ostali Moamer Gadafi u Libiji i Sadam Husein u Iraku, tvrdeći da su SAD-u veća prijetnja Islamska država i ostale ekstremističke skupine koje su nastale nakon njihova pada.

“Regija bi bila puno stabilnija” s Gadafijem, Huseinom i Asadom na vlasti, rekao je demokrat Sanders televiziji NBC. “Sto posto, tu nema nikakve sumnje”, izjavio je Trump u odvojenom intervjuu istoj televiziji. Iako se u malo toga slažu, Sanders i Trump obraćali su se biračima koji smatraju da je invazija na Irak 2003., bila pogreška i neskloni su dubljem miješanju SAD-a u tu regiju. Sanders, koji u utrci za demokratsku nominaciju zaostaje za Hillary Clinton, kritizirao ju je što je bila za intervenciju na Bliskom istoku.

Već je nekoliko puta podsjetio birače da je Clinton poduprla invaziju na Irak 2003., koju je i ona naknadno ocijenila pogrešnom te ju je kritizirao zbog stava da Asad mora otići s vlasti. Američko bombardiranje Libije 2011. kada je Clinton bila državna tajnica ubrzalo je Gadafijev pad, ali i dovelo do vakuuma koji su popunile ekstremističke skupine, rekao je senator iz Vermonta. “Riješili smo se Gadafija, groznog diktatora. Sada se Libijom širi Islamska država zbog destabilizacije u regiji”, istaknuo je.

Potporu republikanskih birača Trump pokušava dobiti kritizirajući Obamu da nije dovoljno agresivan u borbi protiv IS-a. Istodobno je kritizirao suparnika za nominaciju, bivšeg guvernera Floride Jeba Busha koji vjeruje da Asad mora otići, upozoravajući da bi promjena režima mogla izazvati nesagledive posljedice. “Svaki put kad smo se borili protiv pobunjenika…..ispalo je puno gore nego što je bilo ranije”, rekao je Trump. I Sanders i Trump smatraju da bi se SAD trebao usredotočiti na poraz IS-a, a ne na svrgavanje Asada. “S njime se ne slažem u puno stvari, ali ako on to kaže, slažem se”, rekao je Trump misleći na Sandersa.

You may also like