Trump i Sanders očekuju prve pobjede u New Hampshireu

Birači američke savezne države New Hampshire u utorak se priključuju izborima stranačkih kandidata za američkog predsjednika, a ankete predviđaju glatke pobjede Donalda Trumpa na republikanskoj i Bernieja Sandersa na demokratskoj strani. Za obojicu kandidata, koji su bili drugoplasirani u Iowi, gubitak New Hampshirea bio bi težak udarac iako nisu ni izbliza u istom položaju.

Trump uvjerljivo vodi među republikanskim kandidatima u toj državi, kao i u sljedećim dvjema na izbornom kalendaru (Južna Karolina 20. veljače i Nevada tri dana poslije) i na nacionalnoj razini.  Sanders zaostaje za Hillary Clinton u Južnoj Karolini i Nevadi te za velikih 14 posto na nacionalnoj razini. Iako je Sanders nacionalno smanjio zaostatak za bivšom državnom tajnicom, koji je iznosio i do 30 posto, pobjeda u New Hampshireu mu je nužna da održi zamah u utrci.  Hillary Clinton uzela je nekoliko dana odmora i u New Hampshire preko vikenda poslala supruga Billa. Njoj je New Hampshire manje važan nego Sandersu jer njegova priča o demokratskom socijalizmu u konzervativnijim južnim državama, koje će na birališta u ožujku, ne nailazi na tako plodno tlo kao na sjeveru.

Za Trumpa pobjeda također nije nužna, ali bi drugo mjesto zaredom nakon velikog vodstva u anketama sigurno izazvalo previranja u njegovoj kampanji. U Iowi je napravio pogrešku jer se oslanjao na medijsku slavu i velike skupove pa ga je konzervativni teksaški senator Ted Cruz pobijedio za Iowu mnogu primjerenijom kampanjom “od vrata do vrata”. Nakon odličnog trećeg mjesta u Iowi, koje ga je dignulo na drugo mjesto po anketama u New Hampshireu, floridski senator Marco Rubio našao se, i nije se baš u tome snašao, pod teškom paljbom na zadnjem republikanskom sučeljavanju. Najviše ga je napadao guverner New Jerseyja Chris Christie, kojem je dobar rezultat u New Hampshireu najvažniji jer je potpuno odustao od Iowe i sve karte bacio na tu saveznu državu. Ankete zasad ne pokazuju da je to bio dobar potez.

Štoviše, Christie je napadima na Rubija izgleda najviše pomogao drugoj dvojici republikanaca kojima nastavak kampanje možda ovisi o rezultatu u New Hampshireu, guverneru Ohaja Johnu Kashicu koji je sada treći u anketama i Jebu Bushu koji je peti. Između njih se smjestio pobjednik u Iowi Ted Cruz. New Hampshire ima 1,3 milijuna stanovnika, od kojih su 95 posto bijelci. Ta država nije ogledalo Amerike i da nije druga po redu na biralištima, vjerojatno ne bi imala ovoliko političke medijske pažnje.

Na demokratskoj nacionalnoj konvenciji u srpnju za predsjedničkog kandidata će glasati 4763 delegata. Iz New Hampshirea će ih biti samo 32, proporcionalno broju stanovnika. Za republikanskog kandidata će glasati 2472 delegata, od čega iz New Hampshirea 23.

You may also like

0 comments