Trump i Kim će se sastati u Vijetnamu

Komunistička država koja je prigrlila kapitalizam, strateški važna za Washington, a pritom povijesni saveznik Pjongjanga, Vijetnam ima adute koji su prevagnuli u izboru mjesta za drugi summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.
Ta zemlja u jugoistočnoj Aziji ima simboličnu vrijednost za Sjevernu Koreju jer je više od 20 godina tijekom Hladnog rata bila podijeljena na Sjeverni i Južni baš kao što je i danas podijeljen Korejski poluotok na Južnu, saveznicu Sjedinjenih Država, i Sjevernu Koreju, izoliranu komunističku državu. Hanoi i Pjongjang održavaju diplomatske odnose od 1950., a Sjeverna Koreja podržavala je komunistički Sjeverni Vijetnam šaljući mu vojno pojačanje.

Gospodarska razmjena je, međutim, opala zbog niza sankcija koje su Ujedinjeni narodi nametnuli Pjongjangu zbog njegova programa razvoja nuklearnog i balističkog oružja. Kim Jong Un nije nikada bio u Vijetnamu i njegov djed Kim Il Sung bio je posljednji iz komunističke dinastije koji je posjetio tu državu 1958. godine. Stoga bi dolazak Kim Jong Una trebao ojačati bilateralne donose, a ujedno omogućiti da se sjevernokorejski vođa iz prve ruke upozna s vijetnamskim iskustvom gospodarske preobrazbe.

Vijetnamski gospodarski model

Zahvaljujući programu gospodarskih reforma “Doi Moi” koje je počeo provoditi 1986., Vijetnam je od poljoprivredne države uništene ratom postao jedno od najbrže rastućih azijskih gospodarstava. Prihvatio je kapitalistički način poslovanja ne ugrozivši pritom politički komunistički režim te bi upravo takav model mogao odgovarati sjevernokorejskom vođi, koji je krajem studenoga u Hanoi poslao svog ministra vanjskih poslova, Rija Yonga Hoa, podsjeća agencija AFP.

Kim je dopustio razvoj nekih tržišta i uveo Posebne gospodarske zone no ti stidljivi pomaci ne mogu osloboditi put za gospodarski rast, podsjeća agencija Reuters. Citira bivšeg guvernera Vijetnamske državne banke koji ističe da “odluke lako mogu biti pogrešne ako je sva vlast u rukama jednog čovjeka” pa tako Cao Si Kiem podsjeća: “Mi (u Vijetnamu) morali smo prihvatiti raspoređivanje ovlasti”.

Vijetnamski model “možda” bi mogao nadahnuti Kim Jong Una da takav put izabere za Sjevernu Koreju, smatra Le Hong Hiep s Instituta za proučavanje zemalja jugoistočne Azije (ISEAS) iz Singapura. Vijetnam je preokret učinio nakon smrti Le Duana koji je svu vlast držao u svojim rukama do 1986., kada je umro, a tada je kormilo preuzeo komunistički politbiro. No u Sjevernoj Koreji komunistička dinastija Kim vlada desetljećima od revolucije nadahnute marksizmom i lenjinizmom, ali je tu ideologiju postupno istisnula i zamijenila načelom samodostatnosti “juche”.

Pritom je dinastija izgradila takav kult ličnosti da je poprimila gotovo božanski status, piše Reuters. Ilustrira to primjerom tečaja nacionalne valute za dolar koji je sve do 2001. iznosio 2,16 u spomen na 16. veljače, dan rođenja oca sadašnjeg vođe i sina osnivača dinastije, Kim Jong Ila.

Strateški važno mjesto za Washington

I Washington se nada da bi vijetnamski gospodarski model mogao biti poticajan za sjevernokorejskog vođu. “I vaša zemlja može ponoviti takav put. Na vama je odluka, zgrabite priliku”, rekao je lani za posjeta Vijetnamu američki državni tajnik Mike Pompeo u poruci upućenoj neizravno Kim Jong Unu.

Međutim, Vijetnam kao mjesto sastanka pokušaj je američkog predsjednika da ograniči “sve snažniji utjecaj Pekinga, koji je glavni gospodarski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, izolirane na međunarodnoj sceni”. Na zadnjem sastanku sredinom siječnja, četvrtom u godinu dana, Kim Jong Un i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se da će zajedno razgovarati o “Korejskom poluotoku”, a “posebno o denuklearizaciji”.

Trump bi odabirom Vijetnama mogao “poručiti Pekingu da Sjeverna Koreja nije u njegovim rukama” i da SAD “može biti protuteža kineskom utjecaju”, smatra Cheon Seong Whun, znanstvenik s Instituta Asan za političke studije u Seulu. Vijetnam je simbolički izuzetno snažan za Washington, a osobito ljetovalište Danang gdje su se iskrcale prve američke vojne postrojbe tijekom Vijetnamskog rata.

Adut za Vijetnam

Vijetnam je 2017. bio domaćin gospodarskog sastanka na vrhu za regiju Azije i Pacifika (APEC) na kojemu su sudjelovali i Trump i Xi, a 2018. u Vijetnamu je održan regionalni sastanak Svjetskog gospodarskog foruma.

Sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong Una trebao bi učvrstiti “status Vijetnama na međunarodnoj sceni, pomoći mu da privuče više turista i stranih ulaganja”, ocjenjuje Vu Minh Khuong, analitičar iz Škole za javnu politiku Lee Kuan Yew School u Singapuru. Za samo mjesto sastanka odabran je Danang, četvrti najveći grad u zemlji, koji raspolaže desecima hotela visoke kategorije, dakle primjerenih za održavanje sastanka takvih razmjera.

You may also like

0 comments