Home Geopolitika Trump Guterresu: UN nikada nije riješio neki problem

Trump Guterresu: UN nikada nije riješio neki problem

by Agencije

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u srijedu je telefonski razgovarao s novim glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom, od kojeg namjerava tražiti duboke reforme te organizacije.

Razgovor je vođen na Guterresovu inicijativu, koji se dan nakon što je stupio na dužnost želio predstaviti novom američkom predsjedniku, precizirao je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq. “Vodili su vrlo pozitivan razgovor o odnosima između Sjedinjenih Država i UN-a”, rekao je Haq.

Trumpov glasnogovornik Sean Spicer je potvrdio da je vođen taj razgovor. Trumpova administracija će raditi na tome da SAD, koji pridonosi velik dio proračuna UN-a, traži reforme i promjene kako bi njegov novac bio učinkovito upotrijebljen. Bivši portugalski premijer Antonio Guterres je 1. siječnja naslijedio Južnokorejca Ban Ki-moona na čelu UN-a.

Donald Trump je prošlog tjedna u jednom tweetu rekao da je “UN klub susreta, razgovora i uživanja”. “Kada ste vidjeli da je UN riješio probelem? Oni to ne čine. Oni stvaraju probleme”, rekao je novinarima iz svoje rezidencije na Floridi.

Trump je grubo kritizirao rezoluciju Vijeća sigurnosti od 23. prosinca u kojoj se poziva na zaustavljanje izraelskog naseljavanja na palestinskim teritorijima, a na koju predsjednik Obama nije stavio veto. “Stvari u UN-u će nakon 20. siječnja biti jako dugačije”, napisao je Trump na Twitteru.

Related Posts