Trump dogovara sastanak s Kimom

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potvrdio da će se susret sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom dogoditi te da dužnosnici dogovaraju novi summit dvojice čelnika.
Obraćajući se novinarima u Ovalnom uredu nakon objave ostavke američke veleposlanice u UN-u Nikki Haley, Trump je kazao da je državni tajnik Mike Pompeo održao odličan sastanak s Kimom te da se za novi summit razmatraju tri do četiri lokacije.

Pompeo je u ponedjeljak imao samo riječi pohvale glede susreta s Kimom, kazavši da je postignut “znakoviti napredak” te da su dvije strane “vrlo blizu” dogovora o pojedinostima drugog summita. Njihov prvi susret održan je 12. lipnja u Singapuru. Bio je to sastanak bez presedana jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika.

Prema Pompeovim riječima, Kim je spreman međunarodnim inspektorima omogućiti posjet Punngye-riu, lokaciji za nuklearne pokuse i postrojenju za testiranje projektila Sohae čim se dogovori logistika.

Pompeov prošlotjedni put u Pjongjang, četvrti ove godine, uslijedio je nakon zastoja koji je nastupio jer je Sjeverna Koreja odbila američke zahtjeve za nepovratnim koracima u odustajanju od nuklearnog arsenala, uključujući cjelokupni popis oružja i pogona.

On je južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu u nedjelju rekao da je njegov zadnji put u Pjongjang bio “još jedan korak naprijed” prema denuklearizaciji no da ima još “mnogo koraka na tom putu”.

U punoi optimističnijem tonu, sjevernokorejski državni mediji u ponedjeljak su objavili da je Kim pohvalio razgovore s Pompeom. “Kim Jong Un izrazio je zadovoljstvo plodnim i divnim razgovorima s Mikeom Pompeom u kojemu su obostrano razumjela međusobna stajališta te razmijenila mišljenja”, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA. Rečeno je da su se dvije strane složile održati radne pregovore za drugi sjevernokorejsko-američki summit što je prije moguće.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley dala je ostavku kako bi “uzela malu pauzu” i položaj će napustiti krajem godine, rekao je u utorak predsjednik Donald Trump. Dodao je kako je prihvatio ostavku Nikki Haley i njezinog će nasljednika imenovati u roku od dva, tri tjedna.

Haley je posljednja u dugačkom nizu viših dužnosnika koji su napustili Trumpovu administraciju, uključujući bivšeg državnog tajnika Rex Tillersona koji je otpušten u ožujku. Trump se pojavio pokraj Haley u Ovalnom uredu, pohvalio njezin rad i izrazio nadu da će se vratiti u administraciju na nekoj drugoj funkciji. “S jedne strane nam je izrazito drago zbog vas, ali nam je grozno što vas gubimo. Nadajmo se da ćete se vratiti u jednom trenutku. Možda u drugom svojstvu. Možete odabrati”, rekao je Trump.

Bivšu guvernerku Južne Karoline i kćer indijskog imigranta smatra se “zvijezdom u usponu” u Republikanskoj stranci i mogućim kandidatom na predsjedničkim izborima 2020. No, Haley je u utorak rekla da se neće kandidirati na izborima 2020. i da će podržati Trumpa. “U ovome trenutku ne znam što ću raditi”, rekIa je Haley. “Bilo je ovo intenzivnih osam godina i vjerujem da svemu dođe kraj”.

“Morate biti nesebični i znati kada je vrijeme da se maknete i dopustite nekom drugom da odradi posao”, istaknula je. Ranije ove godine, četrdesetšestogodišnja Haley izjavila je Reutersu da se “svaki dan osjeća kao da stavlja oklop” kako bi zaštitila američke interese u UN-u. Haley je prošli tjedan raspravljala o svojoj ostavci s Trumpom, kada ga je posjetila u Bijeloj kući, prenio je portal Axios.

You may also like