Trump: Do sporazuma s Kinom sigurno će doći

Ali Kinezi za to ne znaju
merički predsjednik Donald Trump u utorak je branio svoj trgovinski rat s Kinom, zbog kojeg tržišta bilježe gubitke, tvrdeći da će do sporazuma s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom doći vrlo brzo, prenosi Reuters.
 A

“Kada trenutak bude povoljan postići ćemo sporazum s Kinom. On će se dogoditi i to puno brže nego što ljudi misle”, izjavio je Trump. Pojasnio je da bi već sada mogao postići sporazum s Pekingom, ali da se ne želi ponovo opeći s Kinom, uputivši kritike Pekingu zbog pokušaja da u posljednji tren ishodi nešto novo. “Sada smo u puno boljem položaju u odnosu na bilo koji sporazum koji smo mogli postići”, istaknuo je Trump. On je također pohvalio napore svoje administracije u pregovorima s Kinom kao model za buduće pregovore SAD-a s ostalim zemljama.

“Druge zemlje već pregovaraju s nama je ne žele da im se dogodi ista stvar “, poručio je Trump. Dionice na svjetskim burzama su bile u utorak jako niske, iako su ponešto optimističnije izjave američkih i kineskih dužnosnika donijele svojevrsno olakšanje, dan nakon što je tržište vrijednosnim papirima ove godine doživjelo najgoru rasprodaju.

Povjerenje među investitorima u Njemačkoj u svibnju je pogoršano u kontekstu zaoštrenih trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Država i Kine, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW.

Indeks njihovih očekivanja o gospodarskim kretanjima u idućim mjesecima u svibnju je pao za 5,2 boda u odnosu na mjesec ranije, na minus 2,1 bod, pokazalo je istraživanje instituta ZEW.

ZEW redovno provodi ispitivanje među gotovo 200 analitičara i drugih sudionika financijskih tržišta. Najnoviju anketu proveo je u razdoblju od 6. do 13. svibnja, obuhvativši vikend tijekom kojeg je američki predsjednik Donald Trump najavio povećanje uvoznih carina na stotine milijardi dolara vrijedan uvoz roba iz Kine koje na snagu stupaju idući mjesec. “Stručnjaci financijskih tržišta u idućim mjesecima očekuju ograničeni gospodarski rast. Najnovije zaoštravanje trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine ponovno je povećalo neizvjesnost u pogledu njemačkog izvoza, tog ključnog faktora za rast BDP-a”, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Indeks očekivanja budućih kretanja u gospodarstvu eurozone također je oštro smanjen, skliznuvši u negativno područje, na minus 1,6 bodova. Svijetle točke u najnovijoj anketi poboljšane su ocjene aktualne gospodarske situacije u Njemačkoj i eurozoni iz perspektive investitora, premda su ocjene za eurozonu u cjelini ostale u negativnom području.

Iako su posljedice sukoba na trgovinsku razmjenu preko Atlantika dosad bili ograničene, Njemačka je indirektno pogođena posljedicama po kinesko gospodarsto koje uzrokuju trgovinske napetosti u odnosima sa SAD-om. Kina je eurozoni među vodećim najvažnijim izvoznim odredištima. Na povećanje američkih carina Kina je uzvratila najavom viših carina na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a.

Kina i Rusija objavile su u utorak da nemaju informacije o tome da bi se Donald Trump trebao sastati s predsjednikom Xi Jinpingom niti Vladimirom Putinom, što je američki predsjednik najavio u ponedjeljak, javljaju agencije.

Donald Trump je u ponedjeljak rekao da će se susresti s Xijem Jinpingom i Vladimirom Putinom tijekom summita G20 koji se 28. i 29. lipnja održava u japanskom gradu Osaki. Kina nema o tome “nikakvu informaciju”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang, a prenosi France Presse.

Trump je rekao kako očekuje da će razgovori sa Xijem biti “veoma plodni”, dok trgovinski rat između SAD-a i Kine, dva najveća svjetska gospodarstva, sve više jača. Kina je u ponedjeljak najavila da će od početka lipnja povećati carine na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara na do 25 posto, nakon što je SAD prošlog petka više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, s 10 na 25 posto.

Kremlj je također kazao, javio je Reuters, kako ne postoji američki prijedlog o sastanku Putina i Trumpa, unatoč Trumpovoj izjavi. “Primili smo na znanje izjavu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, kazavši da su takve izjave davane i ranije. Dodao je da je zadnji najavljeni sastanak između Putina i Trumpa otkazan na inicijativu Washingtona.

You may also like

0 comments