Trump: Cohenovo saslušanje srušilo summit

Priznao
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da je javno saslušanje njegova bivšeg odvjetnika Michaela Cohena pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom možda pridonijelo neuspjehu njegova susreta na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u Hanoju prošlog tjedna.

U nizu objava na Twitteru Donald Trump je nazvao Michaela Cohena “lašcem i prevarantom”. Usto je kritizirao odluku istražnog povjerenstva Zastupničkog doma u kojemu demokrati imaju većinu da organizira saslušanje u trenutku kada se u Vijetnamu održava summit o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Summit koji je počeo u srijedu naglo se završio sutradan pošto su se dvije strane razišle bez planirane zajedničke izjave. “Ponekad treba otići” s pregovora, rekao je stanar Bijele kuće, protumačivši da su razgovori zapeli na pitanju gospodarskih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njezinih zabranjenih programa, nuklearnog i balističkog.

“Činjenica da demokrati javno saslušavaju notornog lašca i prevaranta dok traje veoma važan nuklearni summit sa Sjevernom Korejom možda je novo dno američke politike i možda je pridonijelo” neuspjehu summita, napisao je američki predsjednik u objavi na Twitteru. “Takvo što još nije viđeno u vrijeme dok predsjednik boravi u inozemstvu. Sramota!”, dodao je.

Michael Cohen koji je izbačen iz odvjetničke komore u prosincu 2018. je osuđen na tri godine zatvora zbog krivokletstva u Kongresu i povrede izbornog zakona – što je počinio, rekao je, kako bi zaštitio Donalda Trumpa – i zbog porezne prijevare. U zatvor će biti sproveden 6. svibnja. Na saslušanju je dao iskaz koji jako tereti njegova šefa. Predsjednik Trump je “rasist, lupež i prevarant”, rekao je tada Michael Cohen.

You may also like

0 comments