Trump: Čini se kako Iran stoji iza napada

Rekao novinarima
Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u ponedjeljka da se čini da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju, ali da on želi izbjeći sukob i da treba pričekati i biti siguran tko je počinitelj napada.

“Čini se” da je Islamska Republika gađala naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali želimo sa sigurnošću to potvrditi”, rekao je novinarima tijekom primanja princa nasljednika Bahreina, princa Salmana bin Hamada Al-Khalife. Trump je rekao da je odlučan pomoći svom saudijskom savezniku, ali da želi izbjeći rat s Iranom.

Američki predsjednik je ocijenio također da vjerojatno “nije povoljan trenutak” da ode u posjet Kim Jong Unu u Pjongjang, dok su razgovori između Pjongjanga i Washingtona o sjevernokorejskom nuklearnom programu na mrtvoj točki.

SAD razmatra jačanje suradnje sa Saudijskom Arabijom razmjenom obavještajnih podataka, nakon subotnjeg napada na naftna postrojenja za koje je Washington okrivio Iran što je poduprla i arapska koalicija tvrdnjom da je korišteno iransko oružje za napade.

Rusija je spremna pomoći Saudijskoj Arabiji da zaštiti svoja naftna postrojenja koja su u subotu bila meta napada, rekao je u ponedjeljak predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s čelnicima Turske i Irana.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak da je “krajnje zabrinut zbog opasnosti eskalacije” nakon napada na saudijska naftna postrojenja, i optužio je Teheran da destabilizira cijeli Bliski istok.

Stoltenberg je govorio prvi puta nakon napada dronovima na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu. Napadi su izazvali požare i prepolovili proizvodnju saudijske nafte, što pogađa svjetsku opskrbu naftom. Odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti koje podupire režim u Iranu, no Teheran niječe svaku odgovornost.

You may also like

0 comments