Home Geopolitika Trump će u ponedjeljak u Bijeloj kući primiti Justina Trudeaua

Trump će u ponedjeljak u Bijeloj kući primiti Justina Trudeaua

by Marijan Opacak

Američki predsjednik Donald Trump će u ponedjeljak u Bijeloj kući primiti kanadskog premijera Justina Trudeaua, najavila je u četvrtak američka vlada.

Trudeau će biti treći strani čelnik kojeg će u Bijeloj kući primiti Donald Trump, nakon britanske premijerke Therese May krajem siječnja i japanskog premijera Shinzo Abea čiji je posjet predviđen za petak.

Dvojica čelnika koji su razgovarali telefonom dan nakon Trumpove prisege, nadaju se kontruktivnom razgovoru usmjerenom na jačanje veza između dviju zemalja, precizirala je Bijela kuća.

“Čvrste veze između Kanade i Sjedinjenih Država pomažu srednjoj klasi”, napisao je na društvenoj mreži Twitter kanadski premijer.

Od imigracije do međunarodne trgovine preko borbe protiv klimatskih promjena, brojne su razlike u stajalištima dvojice čelnika. Trudeau je gorljivi pobornik slobodne razmjene i nedavno je potvrdio važnost sjevernoameričkog sporazuma NAFTA za njegovu zemlju, dok američki predsjednik želi ponovo pregovarati o tom sporazumu između Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika.

Kanadski premijer je podsjetio na jedinstvenu međuovisnost kanadskog i američkog gospodarstva koje donosi milijuna radnih mjesta srednjoj klasi s obje strane granice. Trudeau nije izravno komentirao Trumpovu uredbu o imigraciji, ali je dan nakon potpisivanja te uredbe izjavio da će Kanada primati “one koji bježe od progona, užasa i rata, bez obzira na njihovu vjeru”.

(Agencije)

Related Posts