Trump će s nove uredbe o imigrantima ukloniti Iračane

Američki predsjednik Donald Trump će ukloniti Irak s popisa zemalja čiji državljani neće 90 dana moći u Sjedinjene Države, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud, objavio je izvor iz Bijele kuće.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostat će na popisu.

Irak je uklonjen s liste pošto je iračka vlada uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure i zbog zajedničke borbe protiv Islamske države, rekao je izvor. Tisuće Iračana borile su se rame uz rame s Amerikancima protiv džihadista ili im u tome logistički pomagali.

Nova izvršna uredba, koju bi Trump trebao potpisati u ponedjeljak, neće zahvatiti niti desetke tisuća stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelene karte, iz navedenih zemalja.

Izvršna uredba od 27. siječnja zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno.

Izazvavši kritike u cijelom svijetu i val prosvjeda u SAD-u, uredba je suspendirana odlukom američkog suda.

Trump međutim čitavo vrijeme snažno brani uredbu te kaže kako je ona potrebna da bi se Amerikanci zaštitili od terorista koji bi mogli ući u SAD iz jedne od zemalja na koje se odnosi zabrana

Trump se odlučio na novu verziju uredbe jer misli da će je tako lakše braniti na sudovima.

(Agencije)

You may also like