Trump: Ako nije moguć dogovor s Kinom, ja sam carinik

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će se trgovinski sporazum s Kinom dogovoriti ako je to moguće, no ako dvije strane ne uspiju riješiti nesuglasice, on neće odustati od uvođenja carina.
Trump je rekao da će njegovi savjetnici za trgovinu odlučiti o tome je li “STVARAN sporazum” s Kinom moguć, a predvodi ih Robert Lighthizer, jastreb u odnosu na poslovanje s Kinom. “Ako je (moguć), sklopit ćemo ga”, napisao je Trump na Twitteru. “Ali ako nije, zapamtite, ja sam onaj koji nameće carine”. Republikanski predsjednik spomenuo je mogućnost produljenja 90-dnevnog primirja koje je za vikend dogovorio sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom.

“Pregovori s Kinom već su počeli. Ne budu li produljeni završit će za 90 dana od dana naše čudesne i vrlo srdačne večere s predsjednikom Xijem u Argentini”, napisao je Trump. Peking je pristao smanjiti carine ispod dosadašnjih 40 posto na automobile proizvedene u SAD-u i kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, što će odmah stupiti na snagu, a SAD će na 90 dana odustati od najavljenog povišenja carina ranije isplaniranog za 1. siječnja.

Ipak, Bijela je kuća rekla da će postojeće carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih dobara, povisiti na 25 posto, ako se dogovor ne postigne unutar 90 dana. Dvije su strane također pristale početi razgovore o načinu rješavanja drugih problema, što uključuje pitanje zaštite intelektualnog vlasništva, necarinske barijere i kibernetičke krađe.

Trump već dugo optužuje Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu za koju kaže da šteti Americi i njezinu gospodarstvu. “Kada narodi ili zemlje uzimaju od velikog bogatstva naše nacije, želim da plate povlasticu da to mogu činiti. To će uvijek biti najbolji način da se izvuče najviše iz naše gospodarske sile”; rekao je u utorak.

Trumpovo imenovanje Lighthizera za glavnog pregovarača s Kinom umjesto ministra financija Stevena Mnuchina znači da je birao najoštrijeg kritičara Kine.

You may also like