Procijenjeni troškovi katastrofe japanske nuklearne elektrane Fukushima iz 2011. udvostručit će se i doseći gotovo 190 milijardi dolara, izjavila je japanska vlada u petak naglašavajući da se Japan suočava s izazovom u prevladavanju najgore svjetske nuklearne katastrofa nakon Černobila.

Ukupni troškovi, uključujući kompenzacije, razgradnju i dekontaminaciju, mogli bi se popeti na 188 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko veći iznos od onoga procijenjenog prije tri godine, rečeno je. Tokio je potvrdio rast troškova povezanih s nesrećom nakon što javna televizija NHK iznijela slične brojke prošlog tjedna. Snažan podmorski potres 11. ožujka 2011. godine izazvao je divovski tsunami koji se sručio na sjeveroistočnu japansku obalu, ostavljajući više od 18.500 mrtvih ili nestalih i uništena tri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Tokyo Electric Power (TEPCO) ima težak zadatak očistiti visokoradioaktivne šipke potrošenog goriva iz teško oštećenih reaktora, a cijeli proces razgradnje očekuje se da bi moga potrajati i do četiri desetljeća. Također TEPCO mora platiti naknadu stanovnicima, a vlada će snositi dio troškova za dekontaminaciju i izgradnju skladišta za kontaminirane krhotine Fukushime, rečeno je.

Related Posts