Trinaest je mogućih lokacija premještanja zatvorenika iz Guantanama

Američki predsjednik Barack Obama izložio je u utorak plan za zatvaranje zatvora u Guantanamu, ocijenivši da je taj zatvor prijetnja “nacionalnoj sigurnosti” Sjedinjenih Država i suprotnim američkim vrijednostima.

“Riječ je o zatvaranju jednog poglavlja povijesti (…), o tome da izvučemo pouku iz 11. rujna koja ubuduće treba usmjeravati našu zemlju”, rekao je Obama u Bijeloj kući. “Kada postane jasno da nešto ne funkcionira, da to nije dobro za našu sigurnost, treba promijeniti smjer”, dodao je, pozivajući Kongres da prouči taj plan “pošteno, pa i usred izborne godine”.

“Ne riješimo li danas taj problem kao zemlja, kada ćemo ga riješiti? Hoćemo li pustiti da se to pitanje razvlači 15, 20, 30 godina?”, upitao je govoreći o zatvoru koji je u siječnju 2002. otvorio George W. Bush nakon napada 11. rujna 2001.

Plan je, očekivano, odmah potaknuo oštre reakcije u republikanskom taboru. “Njegovu prijedlogu nedostaju važni elementi koje traži zakon, poput točne cijene i mjesta na kojemu će biti nova kaznionica”, uputio mu je kritiku Paul Ryan, republikanski predsjednik Zastupničkog doma. “Nećemo riskirati našu nacionalnu sigurnost radi predizbornog obećanja”.

I republikanski senator John McCain je izrazio nezadovoljstvo “nejasnim” prijedlogom, ali je ipak najavio da će njegovo povjerenstvo posegnuti za saslušanjima kako bi proučilo predsjednikove prijedloge. Ipak je ocijenio da je Obama “propustio priliku da uvjeri Kongres i Amerikance kako ima ozbiljan plan za zatvaranje Guantanama”.

Plan za zatvaranje spominje 13 mogućih američkih zatvora kamo bi se premjestili osumnjičeni za terorizam, rekao je američki dužnosnik.

Smještaj zatvorenika na američkom tlu – umjesto u Guantanamu – omogućit će uštedu od 65 do 85 milijuna dolara na godinu, dodao je neimenovani dužnosnik. No trošak premještaja neće biti malen i kretat će se od 290 do 475 milijuna dolara.

Trenutačno je 91 zatvorenik u tom zatvoru u kojem ih je 2003. bilo 700. Od tog broja, 35 zatvorenika će se sljedećih mjeseci premjestiti iz Guantanama u druge zemlje, pa ih ondje ostaje manje od 60, dodaje isti izvor.

Obama je još u svojoj kampanji 2008. obećao da će zatvoriti Guantanamo, ocijenivši kako je nelogično da se “sačuva zatvor koji svijet osuđuje a teroristi koriste za promidžbu” i vrbovanje novih terorista. No kada je došao u Ovalni ured, američki predsjednik je upao u pravnu i političku zbrku i u zadnjih sedam godina nije uspio ostvariti pomak na tom polju. Njegov će prijedlog najvjerojatnije naići na protivljenje u Kongresu, gdje ga žestoko kritizira velik broj njegovih republikanskih protivnika.

You may also like

0 comments