Tri zemlje povećavaju proizvodnju zelenog vodika

Inicijativa

Više od 20 zemalja na čelu s Japanom odlučilo je povećati proizvodnju ‘zelenog’ vodika s sadašnjih milijun na najmanje 90 milijuna tona godišnje do 2030., priopćilo je u ponedjeljak japansko ministarstvo industrije.

Dogovor uključuje Sjedinjene Države, Australiju i Njemačku, a postignut je na ministarskom sastanku o vodikovoj energiji u Tokiju.

Mnoge zemlje, uključujući resursima siromašni Japan, suočavaju se s povijesnim rizikom za energetsku sigurnost nakon što je Rusija smanjila isporuke plina u razdoblju ograničene globalne opskrbe, što je dodatno potaknulo ionako visoke cijene na fizičkom tržištu.

“Vjerujemo da strateško povećanje održive proizvodnje i korištenja niskougljičnog i obnovljivog vodika može značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti, otpornosti i klimatskim ciljevima”, priopćio je Tokio, ne navodeći pojedinosti o ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Istaknuli su tek da bi više zemalja i regija trebalo poduzeti konkretne mjere kako bi povećale održivu proizvodnju vodika.

Vodik je stekao status zelenog goriva budućnosti i ključnog alata za dekarbonizaciju sektora koji se oslanjaju na ugljen, plin i naftu, poput proizvodnje čelika i kemikalija. Japan ga smatra ključnim za ostvarivanje cilja neto nulte emisije štetnih plinova do 2050. godine.

Globalni je cilj do kraja desetljeća proizvoditi 90 milijuna tona ‘plavog’ vodika godišnje, koji se dobiva iz prirodnog plina, uz hvatanje i skladištenje emitiranog ugljika, i ‘zelenog’ vodika, koji se dobiva elektrolizom, uz korištenje obnovljivih izvora energije.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) smatra da bi proizvodnja u tom roku trebala dosegnuti 95 milijuna tona godišnje da bi se do sredine stoljeća emisija štetnih plinova neto svela na nulu.

“Potrebna je veća potpora politike da bi se potaknuli novi i čišći oblici upotrebe (vodika) u teškoj industriji i transportu na velike udaljenosti”, upozorila je IEA u nedavnom izvješću.

Japan planira povećati godišnju opskrbu vodikom, uključujući i uvoz, sa sadašnja dva na tri milijuna tona do 2030.

You may also like