Home Ekonomija Tri stotine ekonomista želi jače oporezivanje kompanija

Tri stotine ekonomista želi jače oporezivanje kompanija

by Agencije

Skupina od 300 uglednih ekonomista uputila je apel svjetskim liderima za uvođenje novih globalnih propisa kojima bi se kompanije primoralo da oporezive aktivnosti javno objavljuju od zemlje do zemlje.

U pismu upućenom svjetskim čelnicima, skupina uglednih ekonomista poziva Veliku Britaniju da preuzme vodeću ulogu u nastojanjima usmjerenim za povećanje transparentnosti u plaćanju poreza. Siromašne zemlje najveći su gubitnici zbog poreznih oaza, tvrde ekonomisti. Među potpisnicima pisma u koordinaciji zaklade Oxfam su ekonomisti Thomas Piketty, koji je među najprodavanijim današnjim autorima, i Angus Deaton, dobitnik Nobelove nagrade u 2015. godini.

Pismo je upućeno nekoliko dana uoči summita u organizaciji britanske vlade o suzbijanju korupcije koji se održava u četvrtak, a očekuje se da će na njemu sudjelovati političari iz 40 zemalja svijeta kao i predstavnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ekonomisti, među kojima je gotovo 50 profesora s britanskih sveučilišta, uključujući Oxford i Londonsku školu ekonomije, tvrde da pozicija Britanije, domaćina summita kao i nadležnog za, ističu, trećinu poreznih oaza u svijetu, čini tu zemlju jedinstveno pozicioniranom da bude predvodnik u takvim nastojanjima. “Trebaju nam novi globalni sporazumi poput onih o javnom izvješćivanju po zemljama, uključujući i porezne oaze. Vlade također moraju uvesti kod sebe reda tako što će jamčiti da svi njezini teritoriji za koje su nadležni omoguće javno dostupne informacije o stvarnim ‘nominalnim’ vlasnicima kompanija i zaklada”, stoji u pismu ekonomista.

Pismo ekonomista uslijedilo je nakon što su nedavno u javnost procurili dokumenti panamske odvjetničke tvrtke tzv. Panamski dokumenti koji su otkrili kako imućni pojedinci skrivaju imovinu, izazvavši raširene osude vlasti zbog propusta u djelovanju.

Iz Oxfama su poručili da je polovina kompanija koje je uspostavila panamska odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca registrirana u britanskim prekomorskim područjima poput Britanskih Djevičanskih otoka. “Sve dok će porezne oaze povezane s Britanijom pomagati bogatima i moćnima da izbjegavaju plaćati poreze, ostat će jako štetno po vjerodostojnost Britanije kao lidera u borbi za suzbijanje korupcije i globalnog siromaštva”, kazao je izvršni direktor Oxfama Mark Goldring.

Prošlog mjeseca porezne i agencije za provedbu zakona u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj postigle su dogovor o razmjeni podatak u sklopu novog obračuna s međunarodnim izbjegavanjem plaćanja poreza.

Prema tom sporazumu, pet zemalja razmjenjivat će podatke o registrima stvarnih vlasnika koji pokazuju tko su stvarni vlasnici imovine. Međutim, jedino se Britanija zasad obvezala javno objaviti informacije. Registri odnosno “jednako učinkoviti sustavi” bit će uvedeni u britanskim prekomorskim teritorijima, no očekuju se da će biti otvoreni nadležnim provedbenim agencijama a ne javnosti.

Related Posts