Kijev je za 1. i 2. prosinca najavio provođenje raketnih gađanja iznad Crnog mora, koja su trebala uključivati i zračni prostor Rusije. Kremlj je oštro kritizirao vježbe u blizini teritorija Rusije. Stručnjaci smatraju da ovim vježbama u Crnom moru Ukrajina želi opet skrenuti pozornost na problem Krima.

Kada je Ukrajina 24. studenog službeno najavila provođenje raketnih proba u Crnom moru 1. i 2. prosinca, Ministarstvo obrane Rusije oštro je reagiralo. Rusija je upozorila Ukrajinu da bi mogla obarati rakete, ukoliko se pojavi prijetnja po ruske objekte. Uoči vježbi Rusija je u moru razmjestila brodove Crnomorske flote, opremljene sustavima protuzračne obrane. Kijev, pak, smatra da je akvatorij iznad kojeg se provode gađanja teritorij Ukrajine. Stvar je u tome da se radi o vodama oko Krima, koje i jedna i druga zemlja smatraju svojim teritorijem (de facto je pod kontrolom Rusije). Neposredno prije početka gađanja Ukrajina je pomaknula zone provođenja raketnih gađanja dalje od teritorijalnih voda Krima. Ipak, ostaje pitanje zašto je Kijevu potrebna nova eskalacija napetosti u odnosima s Rusijom.

Stručnjaci za RBTH iznose tri osnovne verzije:

1. Ukrajina želi podsjetiti Zapad na sebe. Novo zaoštravanje situacije oko Krima odgovara Ukrajini kako bi opet privukla pozornost međunarodne zajednice na taj problem, smatra ruski politolog Sergej Mihejev. U posljednje je vrijeme, po mišljenju politologa, pitanje sukoba između Rusije i Ukrajine palo u drugi plan u usporedbi sa sirijskom krizom, i Ukrajini je važno ponovno podsjetiti Zapad na sebe.

2. Ukrajina želi naglasiti da je Krim ukrajinski i isprovocirati Rusiju. Zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine ističe da djeluje u skladu s međunarodnim pravom i da gađanja provodi “samo u zračnom prostoru Ukrajine.” Dakle, Kijev inzistira na tome da je Krim ukrajinski teritorij. Ukrajinski vojni stručnjak i novinar Jurij Butusov na svom je Facebooku napisao: “Ukrajina pokazuje da ne priznaje granice Krima i da može vršiti gađanja bilo gdje na Krimu.” Butusov se nada da će gađanja postati redovita praksa koja će pokazati “okupatorima” da “nitko na svijetu ne priznaje njihova prava [na Krim]”.

3. Ukrajina želi ujediniti ljude i odvratiti ih od unutarnjih problema. Dio ukrajinskog društva nije zadovoljan onime što se događa u zemlji: primjerice, prema anketi sociološke grupe “Rejting” iz studenog, 46% Ukrajinaca izjasnilo se za ostavku predsjednika Petra Porošenka. Predsjednik je priznao da Ukrajini u posljednje tri godine nije uspjelo “približiti životni standard europskim standardima”.

 

Related Posts