Tri mjeseca sastavljanja vlade nisu dobar znak

Predsjednica HNS-a i potpredsjednica Vlade u odlasku Vesna Pusić ocijenila je u ponedjeljak kako to što Domoljubna koalicija i Most ni tri mjeseca nakon izbora nisu utvrdili imena budućih ministara “ne zvuči dobro i nije pozitivan pokazatelj”.

Pusić je to kazala na konferenciji za novinare u središnjici stranke, odgovarajući na pitanje namjerava li opozicija opstruirati potvrđivanje nove Vlade u Saboru, budući da je rasprava o tome predviđena posljednjega dana isteka 30-dnevnog roka koji je za potvrđivanje Vlade dobio mandatar Tihomir Orešković. “To nije vremenski tjesnac jer nema poteškoća da predsjednica da još 30 dana mandatarima, formalno je jedan mandatar, ali de facto vladu sastavljaju Tomislav Karamarko i Božo Petrov”, kazala je Pusić.

Uvjerena je, međutim, da raspravu o novoj Vladi ne bi trebalo ograničavati samo na zastupničke klubove, kako predlaže predsjednik Sabora Željko Reiner. “Bilo bi logično da o tako važnoj stvari kao što je izbor nove Vlade i premijera trebaju moći raspravljati svi zastupnici”, smatra Pusić.  Upozorila je da je Hrvatska od početka izborne kampanje “u svojevrsnom limbu ili prijelaznom roku”. “Tri mjeseca provodimo u pokušaju da se pronađu ljudi koji će voditi pojedine resore, tri mjeseca ne znamo tko će ih voditi i hvatamo ljude okolo. To ne zvuči dobro i nije pozitivan pokazatelj. Nadam se da sam u krivu, ali nešto mi govori da nisam”, kazala je Pusić.

Na pitanje o mogućem zatvaranju granica Austrije i Slovenije za izbjeglice, kazala je kako ju kao ministricu vanjskih poslova nitko oko toga još nije kontaktirao. Podsjetila je da je Hrvatska prosvjedovala u više navrata zbog žilet-žice na granici sa Slovenijom te dodala kako se nada da će nova Vlada imati snage i sposobnosti da nastavi politiku protiv žice na europskim granicama.
Pusić je konferenciju u središnjici HNS-a održala s petoro stranačkih, kolega koji su iskazali ambiciju da u predstojećim unutarstranačkim izborima preuzmu vodeće dužnosti u stranci – Ivanom Vrdoljakom, Ankom Mrak Taritaš, Predragom Štromarom, Matijom Posavcem i Nadom Turinom Đurić.

Nisu, međutim, otkrili za koje će se dužnosti kandidirati, a najavili su da će o svemu prvo razgovarati među sobom i članstvom stranke, nakon što kandidacijski postupak otvori Središnji odbor stranke u ožujku.  Pusić je podsjetila da je preuzimajući dužnost predsjednice HNS-a u mandatu na izmaku najavila kako se više neće kandidiratti za tu dužnost. “Zajednička nam je želja da nova generacija, s novom energijom, preuzme stranku u zaista dobroj poziciji”, rekla je Pusić.  Istaknula je važnost zajedništva stranke, ocijenivši da je Hrvatskoj potrebna moderna građanska opcija kakva je HNS.

Tehnički ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na pitanje novinara ocijenio je kako pad cijena naftnih derivata ne bi trebao rezultirati većim trošarinama, budući da se proračun puni bolje nego što je očekivano, a nije pao ni prihod od PDV-a. “Ako su građani nešto uštedjeli zbog nižih cijena, neka sami odluče u što će uložiti, ne trebaju ulagati u državni proračun”, rekao je Vrdoljak.

You may also like

0 comments