Tri milijarde kuna za HEP?

Vlada putem inicijalne javne ponude namjerava prodati paket dionica HEP-a. Za 25 posto dionica tražit će od dvije do tri milijarde kuna, informacija je koja je osvanula u Bloombergu. Da se ide u prikupljanje ponuda, ali ne i po kojoj cijeni, potvrđeno je i za HRT.

Točno je da Uprava HEP-a sa savjetnicima priprema dokumentaciju za izlazak na IPO i očekuje se da bi se to raspravilo na sjednici Vlade najvjerojatnije potkraj svibnja, izjavio je Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja. No rok za dokapitalizaciju HEP-a ubrzo istječe. Iz HEP-a poručuju da se pripremaju za dokapitalizaciju te da su odabrani financijski savjetnici. Zadatak je savjetnika pronaći odgovor na pitanje postoje li i kakve su mogućnosti prikupljanja kapitala u javnoj ponudi. Odabrani konzultanti su Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit grupa, Zagrebačka banka, priopćeno je iz HEP-a. Iskustva stranih tvrtki koje su provele IPO u energetskom sektoru pozitivna su.

Nakon IPO-a ili javno-privatnog partnerstva, bez obzira na to kojim se modelom koristile tvrtke u svojoj dokapitalizaciji i svom razvoju, omogućile su im da se dodatno razviju i rašire poslovanje na druga tržišta. HEP bi u tom slučaju reinvestirao novac za širenje poslovanja u regiju – primjerice u Sloveniju, Crnu Goru i BiH.

O prodaji HEP-a putem inicijalne javne ponude danas su razgovarali i predsjednik Narodne stranke reformista Radimir Čačić i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U Dnevniku 3 HRT-a Čačić je izjavio kako vjeruje da predsjednica dijeli njegovo mišljenje da je IPO za HEP nedopustiv, posebno u Dalekovodima. HEP se u cjelini ne smije privatizirati jer bi se time ugrozio suverenitet zemlje. Treba eventualno ponuditi mirovinskim fondovima i građanima udio u novim projektima, poput ′Zagreba na Savi′, istaknuo je Čačić. (HRT)