Trguje li se u BiH sa oružjem za Libiju istražuje UN

Sarajevo – Predstavnici UN-a zatražili su informacije o trgovini oružjem iz Bosne i Hercegovine, za koje se sumnja da je preko posredničkih kompanija u Srbiji i Crnoj Gori završavalo u rukama libijskog ogranka al Kaide, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

FTV je objavila sadržaj pisma kojega je koordinator panela eksperata za Libiju pri Vijeću sigurnosti UN-a Simon Dilloway uputio stalnom predstavniku Srbije u UN Milanu Milanoviću, u kojem se traže informacije o poslovanju firme “Tehnoremont” iz Srbije, vlasnika Petra Crnogorca. U pismu se posebno izražava zanimanje je li kompanija Tehnoremont potpisala ugovor s Kaledom al Šarifom, vođom libijskog ogranka al Kaide, koji je bio zatočenik američkih snaga u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća. Kaled al Šarif je i bivši zamjenik ministra obrane Libije i šef Libijske nacionalne garde.

Koordinator panela eksperata za Libiju pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Simon Dilloway zatražio je preslike ugovora ukoliko je potpisan te pojedinosti oko isporuke naoružanja. “Ukoliko je do toga došlo, panel traži informacije o tipu i količinama materijala, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primatelja, kao i pratećoj dokumentaciji”, navodi se u pismu upućenom Milutinoviću.

U izvješću se navodi da se sumnja da je oružje, uz srbijansku kompaniju, izvozio i crnogorski Montenegro Defence Industry, u vlasništvu Zorana Damjanovića. FTV je navela da je Damjanovićeva tvrtka ranije surađivala s krijumčarem oružja Slobodanom Tešićem

You may also like