Trgovska gora mjesto za nuklearni otpad?

Za N1
Ministar Tomislav Ćorić komentirao je sastanak sa slovenskom Ministricom infrastrukture Alenkom Bratuštek te je rekao kako su “po čitavom nizu pitanja postigli danas suglasnost po pitanju funkcioniranja Nuklearne elektrane (NE) Krško..”

Istaknuo je kako će se “sljedeća sjednica na međudržavnoj razini održati krajem ove godine, a najkasnije do kraja siječnja 2020. te to ostavlja prostor za dodatne razgovore i konzultacije po ovom pitanju.”

Istaknuo je sljedeće: “Da budemo kristalno jasni, varijanata skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rješava tek dio našeg problema, dakle samo otpad koji nastaje na razini Nuklearne elektrane Krško, za Hrvatsku nije dugoročno rješenje s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad. Mi želimo da trješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad…”

Što se tiče vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora koja se spominje kao potencijalna lokacija za odlaganje otpada, ministar Ćorić je rekao kako je “vojarna Čerkezovac proglašena neperspektivnom vojnom imovinom od strane Ministarstva obrane i u tom smislu spremna je za primopredaju te u konačnici za pripremne radove. Hrvatska najkasnije do 2025. godine mora preuzeti otpad koji se u ovom trenutku nalazi na području nuklearne elektrane” istaknuo je.

Na pitanje kako će umiriti mještane općine Dvor i stanovništvo u susjednoj Bosni i Hercegovini koje se brinu zbog odlaganja nuklearnog otpada, ministar Ćorić je rekao: “Mi od danas do dolaska neutraliziranog otpada na lokaciju imamo dovoljan broj godina da razgovaramo.”

“Ono što svakako želim naglasiti jest da svaka rasprava po ovom pitanju mora biti utemeljena i argumentirana. Ono što nažalost prevladava u medijskom prostoru i vrlo često dolazi s druge strane granice, iz BiH, je jedna kakafonija koja se temelji na širenju jednog bezrazložnog straha po pitanju ovog procesa.”

O stavu mještana Dvora koji ne žele otpad u svojoj blizini, ministar je rekao: “Žao mi je što se stvorila takva atmosfera, ali ovdje je riječ o procesu, o realizaciji projekta koji je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a ova lokacija već desetljećima postoji kao jedna od lokacija. Sva pitanja će u narednom razdoblju biti riješena, a sada ćemo pristupiti komunikaciji.”

Na pitanje ima li BiH pravo glasa po pitanju mjesta odlaganja nuklearnog otpada, ministar Ćorić je rekao kako “apsolutno ima, po svim okolišnim pitanjima. Onog trenutka kada ovaj projekt bude tražio potvrdu ne samo domaće, već međunarodne stručne javnosti, u tom trenutku se okolne zemlje, pa i BiH, mogu jasno refeirati na njegove tehničke i sve ostale projektne specifikacije.”

Što se tiče stopiranja projekta, Ćorić je rekao kako “oni mogu projekt stopirati ako ne bude zadovoljavao najviše ekološke standarde. Međutim, on će ih zadovoljavati. Nikakva opcija koja neće biti po najvišim ekološkim standadrima iz perpektive Ministarstva i Fonda ne dolazi u obzir”, javlja N1.

Hrvatska i Slovenija na sjednici međudržavnog povjerenstva koje prati provođenja Ugovora o nuklearnoj elektrani Krško, koja je u ponedjeljak održana na Bledu, za sada nisu postigle konsenzus o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada iz nuklearke u Vrbini kraj Krškog te Hrvatska nastavlja s aktivnostima oko vlastitog odlagališta, istaknuto je nakon sastanka povjerenstva na Bledu.

Na sastanku međudržavnog povjerenstva govorilo se o vrlo uspješnom poslovanju nuklearke u Krškom i mogućnostima za skladištenje srednje i niskoradioaktivnog otpada iz Krškog, ali za sada nije postignut konsenzus o zajedničkom odlagalištu u Vrbini, potvrdili su na zajedničkoj konferenciji za novinare hrvatski ministar zaštite okoliša i energije Tomislav Čorić i slovenska ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek.

Na sjednici je predstavljena i treća revizija Programa razgradnje i Programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva. Slijedi upućivanje tog dokumenta na državna tijela, odnosno na slovensku vladu, a u hrvatskom slučaju u Hrvatski sabor, nakon čega ga treba potvrditi međudržavno povjerenstvo na sjednici koja je najavljena za prosinac ove ili siječanj idućeg godine.

Jedna od tema sjednice je bilo i koordinacijskog odbora o mogućnosti iznalaženja zajedničkog rješenja zbrinjavanja nisko i srednje radioaktivnog otpada. Kako je izjavila slovenska ministrica Bratušek, konstatirano je da u ovom trenutku nema suglasnosti dviju strana oko zajedničkog rješenja za skladištenje radioaktivnog otpada iz Krškog. Slovenija namjerava graditi skladište u Vrbini kod Krškoga i predlaže da se tu skladišti i otpad iz nuklearke koji kao suvlasniku pripada Hrvatskoj.

Slovenija će, kako je istaknula, bez obzira na moguću odluku Hrvatske nastaviti s projektom gradnje skladišta radioaktivnog otpada iz Krškog u Vrbini, a taj projekt predviđa manje ili veće skladište.

You may also like