Trgovinski sporazum udaljen miljama, ulagači oprezni

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni riziku zbog blokade dijela američkih državnih službi i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok podršku tržištu pružaju solidni rezultati kompanija.
Dow Jones oslabio je 22 boda ili 0,09 posto, na 24.553 boda, dok je S&P 500 porastao 0,14 posto, na 2.642 boda, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 7.073 boda. Podršku tržištu pružaju solidni poslovni rezultati. Dosad je oko 20 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 75,3 posto nadmašilo očekivanja analitičara. U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

To znači da je rast zarada usporen, s obzirom da su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 posto. I dok poslovni rezultati podržavaju tržište, ulagači su oprezni zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. I dok predsjednik SAD-a Donald Trump već danima poručuje da pregovori teku dobro, jučer je ministar trgovine Wilbur Ross kazao da su dvije zemlje ‘miljama i miljama’ udaljene od dogovora. „Dobri poslovni rezultati kompanija podržavaju tržište, no rastu politički rizici. Nada u dogovor između SAD-a i Kine i dalje postoji, no izjava ministra da je dogovor udaljen još miljama zasigurno ne utječe pozitivno”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Bruderman Asset Management.

Ulagači su suzdržani i zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ali i zbog toga što Bijela kuća i Kongres ne uspijevaju postići kompromis po pitanju financiranja savezne vlade, pa se nastavlja rekordno duga blokada dijela državnih službi, što bi moglo naštetiti rastu američkog gospodarstva u prvom kvartalu. „Očekujem da će se tržište ovih dana kretati u uskom rasponu, dok se ne pojave neke vijesti na temelju kojih bi se moglo trgovati. Trenutno nema razloga za prodaju, ali ni razloga za kupnju dionica”, kaže Pursche.

Nasdaq indeks jedini je jučer značajnije porastao jer su dobri poslovni rezultati nekoliko proizvođača čipova potaknuli snažan rast cijena dionica u tom sektoru. No, nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Intela potonula više od 7 posto. Poslovni rezultati najvećeg svjetskog proizvođača čipova slabiji su nego što se očekivalo, a ulagače su razočarale i slabe procjene daljnjeg poslovanja Intela, što ukazuje na slabljenje potražnje za čipovima.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi. Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,53 posto, na 11.130 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 4.871 bod. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,35 posto, na 6.818 bodova.

You may also like

0 comments