Trgovinski rat se zahuktava, čini se nema štete za kineski izvoz

Sa summita G 20
Kineski izvoz u svibnju je usred jačanja trgovinskog rata s SAD-om i uprkos sumornim prognozama neočekivano ojačao, dok je uvoz smanjen više od očekivanog, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak.

Obračun dvaju najvećih svjetskih gospodarstava kulminirao je prošli mjesec kada je američki predsjednik Donald Trump povećao carinske stope na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe. Unatoč tome, kineski izvoz u svibnju je na godišnjoj razini porastao za 1,1 posto, nakon što je u travnju pao za 2,7 posto, pokazuju podaci kineske carinske uprave. Analitičari su u anketi Bloomberg Newsa prognozirali pad za 3,9 posto.

S druge strane, kineski je uvoz na godišnjoj razini potonuo za 8,5 posto, nakon 4-postotnog rasta u travnju. Trgovinski višak porastao je u svibnju na 41,7 milijardi dolara, u odnosu na 13,8 milijardi dolara u travnju. Trgovinski razgovori između Pekinga i Washingtona su zapeli, a obje zemlje prijete da će međusobno uvesti još više carine.

Trump je na crnu listu stavio kineski telekomunikacijski div Huawei i upozorio da bi mogao nametnuti carine na uvoz gotovo svih preostalih proizvoda iz Kine, vrijednih više od 300 milijardi dolara. Peking je odgovorio na Trumpovo zadnje povećanje carina višim carinama na uvoz 60 milijardi dolara američkih proizvoda od 1. lipnja.

Kina također priprema crnu listu “nepouzdanih” kompanija i prijeti mogućnošću zaustavljanja izvoza rijetkih minerala u SAD, ključnih za proizvodnju mnogih proizvoda visoke tehnologije. Očekuje se da će se Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na summitu G20 u Japanu krajem mjeseca.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je u subotu na sastanku ministara financija G20 da će se za svaki dogovor s Kinom pričekati sastanak dvojice predsjednika krajem mjeseca, ali da je Washington spreman nametnuti nove carine ako ti razgovori ne uspiju.

Kina je otvorena za nove trgovinske pregovore s Washingtonom, no ne najavljuje ništa glede mogućeg susreta kineskih i američkih čelnika na forumu G20 ovog mjeseca, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump nekoliko je puta kazao da se priprema za susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u sklopu susreta G20 u Osaki koncem lipnja, no Kina to nije potvrdila.

Američki ministar financije Steven Mnunchin rekao je u subotu kako susret čelnika ima neke paralele sa sastankom na vrhu u Buenos Airesu prošloga prosinca, nakon kojeg je Washington odgodio povećanje carina, a dvije strane nastavile pregovore.

Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, obraćajući se za medijima u Pekingu, ponovno nije potvrdio takav susret. No Geng i Kina su primijetili kako je američka strana nedavno u više navrata istaknula kako se nada susretu Trumpa i Xi Jinpinga. “Ukoliko o tome bude konkretnih vijesti, Kina će to obznaniti na vrijeme”, rekao je Geng.

Glede trgovinskog spora i pregovora, pozicija Kine je vrlo jasna, dodao je. “Kina ne želi sudjelovati u trgovinskom ratu, ali ga se i ne boji. Ukoliko američka strana želi imati ravnopravne razgovore, tada su naša vrata otvorena. Ukoliko američka strana inzistira na eskaliranju trgovinskih napetosti, mi ćemo čvrsto odgovoriti i boriti se do kraja”, rekao je Geng.

You may also like

0 comments