Trgovinski će sporazum potaknuti japanski BDP

Objavila vlada
Japan očekuje da će trgovinski dogovor sa SAD-om omogućiti rast japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za oko 0,8 posto u idućih 10 do 20 godina, kada će u potpunosti zaživjeti njegovi pozitivni efekti, objavila je vlada u petak.

Tokio očekuje da će zahvaljujući tom sporazumu BDP, baziran na vrijednosti ostvarenoj u fiskalnoj 2018., porasti za oko 4.000 milijardi jena (36,81 milijardu dolara), da će biti kreirano oko 280 tisuća novih radnih mjesta. Procjene su još uvijek provizorne i temelje se na pretpostavci da će SAD ukinuti carine na japanske automobile i autodijelove, objavila je vlada.

Prema prijašnjim procjenama japanske vlade, Transpacifičko partnerstvo (TPP), sporazum o slobodnoj trgovini u pacifičkoj regiji koji bi uključivao i SAD, povećao bi japanski BDP za 2,6 posto, a 11-člani, nakon povlačenja SAD-a, za 1,5 posto, podsjeća Reuters. Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz TPP-a, tvrdeći da će Amerikancima oduzeti radna mjesta i investicije.

Washington i Japan potpisali su u međuvremenu ograničeni trgovinski dogovor prema kojem se smanjuju carine na američke poljoprivredne proizvode, japanske strojne alate i ostale proizvode. Ublažena je i prijetnja viših američkih carina na japanske automobile.

Prema današnjim navodima vlade u Tokiju, američke carine na japanske automobile i autodijelove bit će ukinute tijekom daljnjih razgovora, iako konkretni rokovi još nisu utvrđeni. U dokumentu sporazuma na engleskom jeziku stoji da će carinske pristojbe na automobile i autodijelove biti predmet daljnjih razgovora.

Premijer Shinzo Abe rekao je da je dobio jamstva od američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD neće nametati carine iz stavka 232, kojima je ranije prijetio na uvoz japanskih automobila. Kada bi SAD uveo 25 posto carine na uvoz japanskih automobila i autodijelova, Japan bi morao platiti oko 1.942 tisuće milijardi jena carinskih pristojbi, pokazuje vladine procjene.

Japanska vlada također procjenjuje da će se, zbog smanjenja carina na uvoz govedine, svinjetine i drugih prehrambenih proizvoda iz SAD-a, japanska poljoprivredna proizvodnja smanjiti za oko 60 do 100 milijardi jena.

You may also like

0 comments