Trgovci u iščekivanju ishoda sastanka OPEC+

Izazovi
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara pod pritiskom sumnje da vodeći proizvođači možda ipak neće produljiti sporazum o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u siječnju pala na 47,49 dolara.  Na američkom se tržištu barelom u ugovorima za isporuke u siječnju trgovalo po  45,00 dolara.

Trgovce je zabrinuo neuspjeh neslužbenih razgovora predstavnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, uoči službenog dvodnevnog sastanka koji će biti održan danas i sutra. Optimizam je pao jer svi sada čekaju ishod sastanka zato što će neke članice biti teško uvjeriti kako moraju nastaviti s discipliniranom proizvodnjom.

OPEC i njegovi partneri na čelu s Rusijom razmotrit će mogućnost produljenja sadašnjih ograničenja za tri do četiri mjeseca a alternativno bi rješenje bilo postupno povećanje proizvodnje nakon siječnja, saznaje se iz izvora bliskih OPEC+. OPEC+ bi prema važećem sporazumu u siječnju trebao ublažiti rezove sa sadašnjih 7,7 milijuna na 5,7 milijuna barela dnevno.

Potražnja za gorivom oporavila se u Aziji, ali ne i u Europi i Sjevernoj i Južnoj Americi, zbog čega bi odluka OPEC-a mogla biti vrlo izazovna.  Analitičari procjenjuju u bilješci da rast broja slučajeva Covida 19 zimi neće spriječiti rebalans na tržištu nafte koji je omogućio napredak u razvoju cjepiva i procjenjuju da će cijena barela u 2021. na londonskom tržištu porasti na 65 dolara.

Anketiranih 40 ekonomista i analitičara u Reutersovom istraživanju predviđa da će u prosjeku iznositi 49,35 dolara po barelu. Optimistične procjene uglavnom se temelje na nadi da će obećavajuća cjepiva potaknuti oporavak gospodarstva i povećati potražnju za gorivima. Danas je izglede za potražnju podupro podatak da su aktivnosti u kineskoj industriji u studenome porasle najsnažnije u više od tri godine.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 46,79 dolara, što znači da je ojačala 13 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments