Trgovci su podijeljeni oko rada nedjeljom

Večernji list
Trgovački lanac Pevex pozvao je jučer na zakonsku regulaciju pitanja rada nedjeljom, poručivši kako se on zalaže za neradnu nedjelju po uzoru na Austriju.

I treća neradna nedjelja u znaku zabrane kao “primjerenih protuepidemijskih mjera” Stožera civilne zaštite protekla je, naime, u znaku najava kako će trgovci biti primorani otpuštati zaposlenike. Iz Pevexa tvrde kako oni to neće napraviti te da se zalažu za neradnu nedjelju, ne samo zbog zastupanja obiteljskih vrijednosti i društveno odgovornog poslovanja, već i zato što analize pokazuju kako zadovoljstvo radnika diže produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu, piše Večernji.hr.

“Nećemo zbog zabrane rada nedjeljom otpustiti niti jednog radnika već ćemo kvalitetnije iskoristiti njihov fond sati”, kazao je predsjednik uprave Jurica Lovrinčević te pozvao vladajuće da reguliraju to pitanje Zakonom o radu i Zakonom o trgovini.

Martin Evačić, predsjednik Udruženja trgovine HUP-a te čelnik NTL-a, ovih je dana kazao kako se svi interesi trgovaca ne poklapaju, no zajednički im je stav da rad ili nerad nedjeljom i blagdanima ne bi trebao biti tretiran kao protuepidemijska mjera.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te MUP-u, trgovci pri HUP-u zatražili su hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane COVID-19, na način kako je omogućeno sektorima poput osobnih usluga i ugostiteljstvu. Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika, zbog smanjenog fonda sati, drže u HUP-u.

No Evačićevo osobno mišljenje je kako će najveće gubitke pretrpjeti šoping centri, ali ne i trgovina prehrambenom robom koja je i prije koronavirusa radila s minimalnim brojem ljudi pa neće biti dodatnog otpuštanja. Brojni trgovci jučer su bili bez komentara. Sve su u njihovo ime rekla krovna udruženja kojih su članovi, HUP i HGK, poručivali su.

Drago Munjiza, direktor Lonije, kaže kako se on zalaže za regulaciju rada nedjeljom na način da se propiše maksimalno moguć broj radnih nedjelja (12-16) za vrijeme turističke sezone, odnosno u ne-turističkim sredinama po izboru trgovca – i to uz uvjet da plaćeni radni sat prodavača nedjeljom bude minimalno 35% viši od cijene radnog sata ostalih šest dana u tjednu. “Ako bi se reducirao rad nedjeljom, maloprodaja bi postala atraktivnija djelatnost za potencijalne zaposlenike. Ne bi odlazili u inozemstvo ili druge industrije, a stopa bolovanja i stopa fluktuacije postojećih zaposlenika smanjila bi se za cca 10% što donosi “skrivene” uštede. Društvo Lonia ostvarivalo je nešto manje od 10% tjednog prometa nedjeljom u 2019. Za vrijeme zabrane zbog korone promet se preraspodijeli na subotu (do 40%), ponedjeljak (do 30%) te petak (do 10%) tako da ne planiramo otpuštanja, nego naprotiv i zapošljavamo trgovce koji su donedavno bili deficitarni kadar u RH i okruženju”, tvrdi Munjiza.

You may also like

0 comments