Trgovci prate smanjenje opskrbe, porasle cijene nafte

Usprkos rastu zaraženih
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 43 dolara, potaknute smanjenom opskrbom i nadom u oporavak gospodarstva, iako ulagače i dalje zabrinjava snažan rast broja zaraženih koronavirusom u SAD-u.

Analitičari vjeruju da je naftno tržište fokusirano na trenutne trendove potražnje, ali još uvijek se ignoriraju dugoročne posljedice pandemije koronavirusa. Cijene pozorno prate smanjivanje opskrbe iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom. Njihova je proizvodnja pala na najnižu razinu u više desetljeća.

OPEC+ produljio je početni dogovor o smanjenju proizvodnje za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju i na srpanj. Pada i američka proizvodnja, najveća u svijetu. Broj aktivnih bušotinskih postrojenja za sirovu naftu i plin u SAD-u ponovo se smanjio prošlog tjedna, iako nešto manje nego u prethodnim tjednima jer neki proizvođači zbog viših cijena ponovo počinju s bušenjem.

U međuvremenu je saudijski državni proizvođač nafte Aramco povećao službene prodajne cijene barela sirove nafte za isporuke u Aziji za jedan dolar u kolovozu, a podigao je i službene cijene gotovo svih proizvoda za isporuke u Europu i SAD.

Potporu cijenama pružaju i očekivanja boljih makronomskih pokazatelja. Kinesko se gospodarstvo oporavlja, tržište kapitala privlači novac i time se priprema teren za zdravo tržište onih koji špekuliraju s rastom cijena, objavio je danas službeni časopis China Securities Journal.

Podaci europskog statističkog ureda pokazali su pak oporavak prometa u europskoj maloprodaji u svibnju zahvaljujući ublažavanju mjera kojima su vlade nastojale suzbiti pandemiju. Koronavirus ipak i dalje zabrinjava ulagače, posebno rekordan skok novih slučajeva zaraze COVID-om 19 u 15 američkih država u prva četiri dana srpnja. Do sada se koronavirusom zarazilo gotovo tri milijuna Amerikanaca a od posljedica zaraze umrlo ih je oko 130 tisuća.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 42,93 dolara, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments