Trgovci pokušavaju procijeniti hoće li se proizvodnja nafte i dalje smanjivati

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolar dok trgovci pokušavaju procijeniti kakve su šanse da vodeći proizvođači nastave smanjivati opskrbu i nakon lipnja.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,54 dolara. Na američkom je tržištu kliznula 37 centi, na 47,60 dolara. Ministri pojedinih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekoliko neovisnih proizvođača sastali su se prošlog vikenda u Kuvajtu kako bi analizirali provedbu sporazuma o smanjenju opskrbe do kraja lipnja za ukupno 1,8 milijuna barela dnevno.

Sporazum su u studenom prošle godine sklopili OPEC i 11 neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju. U nedjelju je odbor ministara pristao razmotriti mogućnost produljenja sporazuma o smanjenoj opskrbi i nakon lipnja. Time su ipak odustali od preporuke da se opskrba nastavi smanjivati, kao što je bilo predviđeno nacrtom priopćenja. “Skloni smo tumačiti izostanak reakcije cijena možda kao odraz razočaranja što nije dogovoreno ništa konkretno”, ističu analitičari JBC Energyja u izvješću, aludirajući na nedjeljni završetak razgovora.

Na tržištu se “sve više sumnja” u mogućnost dogovora o produljenju razdoblja smanjene opskrbe, dodaju iz JBC-a. Dodatni uteg cijenama bile su nove naznake da smanjena opskrba koju provode proizvođači na čelu s OPEC-om rezultira većom proizvodnjom u SAD-u. Tako su američki proizvođači prema podacima specijalizirane kompanije Baker Hughes povećali broj bušotinskih postrojenja 10. tjedan zaredom, s obzirom na pojačana ulaganja u proširenje proizvodnje.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 48,26 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments