Trenutna austrijska gospodarska situacija je negativna

Austrijsku ured za vanjsku trgovinu objavio je u utorak rezultate istraživanja koje pokazuje da većina direktora austrijskih poduzeća kćeri i predstavništava u Hrvatskoj trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj još uvijek ocjenjuje negativnom, ali je u usporedbi s ranijim istraživanjima raspoloženje u pogledu budućeg razvoja mnogo pozitivnije.

Austrijski ured za vanjsku trgovinu je u proljeće ove godine po sedmi put proveo istraživanje o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, a u anonimnom online-istraživanju je ove godine sudjelovalo 55 direktora austrijskih poduzeća kćeri i predstavništava u Hrvatskoj. “Iako većina ispitanih trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj još uvijek ocjenjuje negativnom, u usporedbi s prethodnim istraživanjima raspoloženje ispitanika je u pogledu budućeg razvoja mnogo pozitivnije: gotovo polovica ispitanih očekuje bolji razvoj gospodarstva u 2016. godini. Te pozitivne tendencije se prenose i na razvoj vlastitog poduzeća u Hrvatskoj, tako da većina ispitanih očekuju rast prihoda i dobiti te općenito bolje rezultate svoje tvrtke u nadolazećem razdoblju”, naglašava se u zaključcima istraživanja.

Istraživanje je, naime, pokazalo da većina ispitanih trenutno gospodarsko stanje u Hrvatskoj ocjenjuje lošim pa ih tako 49,1 posto stanje ocjenjuje lošim, a vrlo lošim njih 20 posto. Zadovoljavajućim trenutno gospodarsko stanje ocjenjuje 29,1 posto ispitanih, a tek 1,8 posto dobrim.

Podjednak broj ispitanih, po 43,6 posto, očekuje da će razvoj hrvatskog gospodarstva u ovoj godini biti jedak odnosno nešto bolji nego lani, dok ih 10,9 posto smatra da će biti nešto gori nego 2015. godine, a 1,8 posto očekuje da će biti mnogo bolji.

Više od polovice ispitanih (55,6 posto) očekuje da će prihodi njihovih tvrtki ove godine rasti u odnosu na prošlu godinu, njih 40,7 posto očekuje i rast dobiti. Većina ispitanih (53,7 posto) procjenjuje da će im ulaganja ostati na prošlogodišnjoj razini, dok ih 22,2 posto očekuje rast ulaganja. Na upit kakve rezultate za svoje poduzeće u Hrvatskoj očekuju u ovoj u odnosu na prošlu godinu najviše ih, 41,8 posto, očekuje bolje rezultate, a njih 30 posto kaže da će rezultati biti jednaki kao lani. Svaki peti ispitanik očekuje gore rezultate nego prošle godine, a njih 7,3 posto očekuje mnogo bolje rezultate.

Iz Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu napominju i kako je istraživanje pokazalo da je zadovoljstvo gospodarskim uvjetima na hrvatskom tržištu još uvijek vrlo nisko. “Mnogo prostora za napredak ispitanici vide prije svega na području procedura odobrenja, u javnoj upravi, pravosuđu, poreznom sustavu, zakonodavstvu i disciplini plaćanja. S druge strane, poslodavci pozitivno ocjenjuju kvalitetu i motivaciju radne snage, kvalitetu lokalnih dobavljača, troškove energije i infrastrukturu”, ističu iz Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu.

Napominju i kako Austrija s više od 5,5 milijardi eura izravnih ulaganja spada među vodeće strane ulagače u Hrvatsku, a na hrvatskom tržištu djeluje više od 650 austrijskih tvrtki i podružnica.

You may also like