Home Politika Treći američki superutorak, na izbore izlazi pet država

Treći američki superutorak, na izbore izlazi pet država

by Agencije

Milijuni Amerikanaca pozvani su u utorak na predizbore za stranačke predsjedničke nominacije u pet saveznih država, u kojima se republikanac Donald Trump i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton nadaju velikim pobjedama i definitivnom utiranju puta prema Bijeloj kući.

Nakon 1. i 15. ožujka, izbori u pet istočnih država – Marylandu, Delawareu, Pennsylvaniji, Connecticutu i Rhode Islandu, treći su superutorak u američkom predizbornom procesu. Iako u velikoj prednosti, ni Trump niti Clinton ne mogu danas matematički osigurati predsjedničku nominaciju. No velik broj osvojenih delegata mogao bi ih približiti konačnom cilju, osobito Hillary Clinton koja je već ima gotovo nedostižnu prednost u odnosu na svog supranika, senatora Bernieja Sandersa.

Ona u anketama ima veliku prednost u dvjema najvećim državama koje danas glasaju, Pennsylvaniji i u Marylandu u kojima živi velik broj crnačkog stanovništva, politički sklonijeg bivšoj američkoj državnoj tajnici.

Trump je u nešto složenijoj situaciji. Njemu nije važno samo pobijediti u spomenutim državama, nego osvojiti 58 posto od ukupnog broja svih preostalih delegata kako bi osvojio aposlutnu većinu potrebnu za nominaciju (1237 delegata) i tako izbjegao tzv “otvorenu” republikansku konvenciju koju zbog nesklonosti stranačkog vrha može izgubiti iako će biti relativni pobjednik predizbornog ciklusa.

Njegovim protukandidatima, Tedu Cruzu i Johnu Kasichu, cilj je upravo suprotan – izboriti otvorenu konvenciju. Zato su njih dvojica u nedjelju objavila da neće stajati jedan drugome na putu na predstojećim predizborima. Cruzova kampanja je priopćila da će se on usredotočiti na Indianu i maknuti se s puta Kasichu u Oregonu i Novom Meksiku, državama za koje se guverner Ohija nada da će u njima dobro proći. Zauzvrat, Kasich je pristao odustati od kampanje u Indiani. “Imati Donalda Trumpa na vrhu u studenome bila bi sigurna katastrofa za republikance”, navodi se u priopćenju Cruzove kampanje u nedjelju. “Njegova nominacija vratila bit stranku unazad jednu generaciju.”

Predizbori u Indiani su 3. svibnja, u Oregonu 17. svibnja, a u Novom Meksiku 7. lipnja. Donald Trump nazvao je taj dogovor na Twitteru “očajem”. “…Ted i Kasich su matematički mrtvi i potpuno očajni. Njihovi donatori i posebne interesne skupine nisu sretni s njima. Tužno!”, napisao je.

Related Posts