Trebali bismo ih pustiti neka odu

Grčka bi trebala ostati u Europskoj uniji, Grci su neizostavni dio Europe. Ali grčka vlada je definitivno prošle noći najavom referenduma prokockala ostanak u monetarnoj uniji, smatra Bernd Riegert.

Grčka vlada se očito trenutno bavi samoubilačkim mislima. Lijevo-ekstremni premijer Aleksis Cipras, koji se podlo u Bruxellesu posljednjih dana samo pravio da pregovara, sada svom narodu preporuča da na referendumu odbace kompromis ponuđen od strane Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i Europske komisije. Od ovoliko drskosti i od ovolike količine neprimjerenih izjava grčkog premijera čovjeku ponestaje riječi. Europski partneri su preskočili preko vlastitih pravila i načela samo da bi kaotičnoj trupi u Ateni dali prostora i vremena da Grčku na kraju ipak zadrže u zoni eura. Pristali su na to da još jednom ubace novac u vreću bez dna sve u nadi da će Grci već jednom prionuti provođenju toliko potrebnih reformi. No izgleda da je sve to bio besmislen trud.

Sada grčka vlada od Europske središnje banke traži dodatno bezuvjetno međufinanciranje zemlje do nedjelje (kada bi trebao biti održan referendum o prihvaćanju uvjeta grčkih financijera) kako financijski sustav zemlje ne bi kolabirao. I te potražnje su popraćene dodatnim uvredama na račun onih koji bi trebali dati novac. Ovakva drska ucjena, i to nakon danonoćnih pregovora i traženja rješenja, nije zabilježena u povijesti Europske unije. Ostale članice euro-zone jednostavno na tako nešto ne mogu pristati.

Što će se dogoditi ako Grci sljedeće nedjelje zaista na referendumu odbace ponudu europskih institucija i MMF-a? Tada neminovno slijedi državni stečaj i izlaz iz zone eura. No što ako narod odbaci prijedlog svoje Vlade i prihvati ponudu financijera? I u tom slučaju prijeti Grexit tj. izlazak Grčke iz zone zajedničke europske valute. I to zato jer i najpozitivnije nastrojeni međunarodni čimbenici neće biti u stanju taj plan sprovesti s ekipom koja je u Ateni na vlasti. Jer i novi paketi pomoći funkcioniraju jedino uz provođenje reformi koje atenska vlada očito odbija a ti paketi moraju biti i kontrolirani od strane međunarodnih institucija koje Cipras i društvo očito žele protjerati iz zemlje. Treća opcija je da europski partneri već u utorak 30. lipnja zatvore slavinu i prekinu dotok novca prema Grčkoj. Iza toga slijedi opet isti scenarij: bankrot i izlazak iz zone eura.

Kako god da se okrene, omča oko grčkog vrata se steže. Oni to i sami osjećaju, jure na bankomate kako bi izvukli posljednji novac s računa. Europski partneri, koji su već nekoliko puta preskočili preko vlastite sjene, zaista više ne mogu pomoći onome koji ne želi da mu se pomogne. Grke se treba pustiti da odu ako to žele.
Britanski premijer David Cameron je potpuno u pravu kada kaže da bi tako možda bilo bolje. Cipras zemlju vodi u ponor, baš kao u pravoj grčkoj tragediji, u kojoj na kraju junak pogiba. I za vjerovnike će ovaj neregulirani izlazak iz zajedničke valute biti skup, mnogi krediti će otići u nepovrat. Grčka će kao članica Europske unije i dalje biti ovisna o humanitarnoj pomoći. No unatoč tomu i teška srca kažem: Sad je bilo dosta! Grexit je neminovan.

You may also like