Trebaju li čuditi kuloarske priče o novoj političkoj trgovini Darinka Kosora?

U jeku histerije o sastavljanju vlade uslijed velikog uspjeha Mosta te medijskih informacija kako će se Mostu pridružiti nekolicina zastupnika iz plavog i crvenog tabora, ali i kuloarskih, neprovjerenih, priča kako se Mostu, ali i SDP-u, već ponudio predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, odlučili smo se pozabaviti poviješću koalicija i političkih “brakova” ovoga dugovječnog političara. 

Darinko Kosor jedan je od dugovječnijih hrvatskih političara. Od 2009. nalazi se na čelu Hrvatsko socijalno-liberalne stranke. HSLS, uz HSS i HSP jedan od spavajućih brandova Hrvatske politike. Prije HSLS-a, bio je glavni u Gradskoj konferenciji Saveza socijalističke omladine Hrvatske Zagreba prije demokratskih promjena, a kasnije u propupaloj demokraciji je bio potpredsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske, prije nego što je 1992 ušao u HSLS. Od pozitivnih strana, uspio je biti i dragovoljac Domovinskog rata.

Govori se u kuloarima da HSLS potiho pregovara sa SDP-om za prelazak iz redova Domoljubne koalicije na stranu SDP-ove Hrvatske raste. Ovo je ujedno i dobar trenutak da se vidi s kim je sve HSLS pod Kosorovim vodstvom koalirao u prošlosti. Kada je Kosor bio na čelu HSLS-a Grada Zagreba, pred deset godina, 2005. planirao je za lokalne izbore uvući gradski HSLS u neprirodnu koaliciju s dvije sad već ugasle stranke, riječ je o Hrvatskom istinskom preporodu (HIP) Miroslava Tuđmana i Hrvatskim socijaldemokratima (HSD) Zdravka Tomca, što je uzrokovalo to da je središnjica raspustila zagrebački HSLS.

Na čelo HSLS-a Darinko Kosor dolazi 2009. Tada se HSLS nalazio u koaliciji s HDZ-om Jadranke Kosor. Iako se čini da su odnosi dvaju dalekih rođaka relativno dobri, od početka 2010. bjesnio je verbalni rat na razini HDZ-HSLS, oko položaja Hrvoja Vojkovića, ali i političkog udvaranja od strane Darinka Kosora Josipu Kregaru i Velimiru Srići, kontra zagrebačke koalicije HDZ-HSLS. Sve ovo je uzrokovalo unutarnje borbe u HSLS-u i lagani raspad (odlazak Đurđe Adlešić), te je u kasno ljeto 2010. HSLS izašao iz HDZ-ove koalicije i probao se profilirati kao samostalna politička opcija. Na izborima u prosincu 2011. HSLS nije uspio osvojiti nijedan politički mandat.

Na zagrebačkome gradskom planu, od 2012. djeluje koalicija HSLS-a i HSS-a, čija je najistaknutija perjanica bila Vladimir Ferdelji kao neovisni kandidat za gradonačelnika Zagreba. Na gradskim izborima 2013. koalicija osvaja 11,4 posto glasova. Tvrde da nemaju namjeru tvoriti vlast s gradonačelnikom Bandićem, Kosor ga je uostalom godinama sustavno i tvrdo kritizirao, pogotovo u predizbornoj kampanji, ali primjerice i na predsjedničkim izborima 2009. Poslije gradskih izbora, u lipnju 2013. Darinko Kosor predsjednik je nove zagrebačke Gradske skupštine, i to u koaliciji s Milanom Bandićem.

Također, ne smijemo zaboraviti ni HSLS-ovo sudjelovanje na euroizborima. Na prvima, 2013. u koaliciji s HSS-om, osvojilo se 3,86 posto. Godinu dana kasnije, 2014., u HSLS se našao u živopisnoj koaliciji s Nacionalnim forumom Nikice Gabrića, PGS-om, Listom za rijeku, te Jadrankom Kosorom s kojom se Darinkom 2010. krvavo svađao. Rezultat je glasio 2,4 posto. Poslije koaliranja i dogovaranja s HIP-om, HSD-om, Kregarom, Srićom, Bandićem, HSS-om, Nacionalnim forumom, PGS-om, Listom za rijeku i Jadrankom Kosorom, Darinko Kosor se odlučuje u rujnu 2014. priključiti HDZ-ovoj koaliciji koja je nastupila na ovim zadnjim izborima, te je ušao u novi saziv Sabora sa dva zastupnika.  S obzirom na sve viđeno, uopće ne bi trebalo čuditi ukoliko su priče kako se Darinko Kosor nudi Mostu i SDP-u točne.

*Autor teksta je magistar teologije i doktorand prava Mislav Miholek

You may also like

0 comments