Treba osnažiti euroatlansku agendu

Telefonski razgovore
Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik SAD-a Joe Biden složili su se u ponedjeljak u telefonskom razgovoru da se pandemija covida-19 i drugi globalni izazovi mogu rješavati samo kroz intenzivniju suradnju, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

U prvom telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD-a Bidenom otkako je prošlog tjedna preuzeo dužnost, Merkel mu je čestitala na inauguraciji, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert. “Istovremeno je izrazila spremnost Njemačke da zajedno s europskim i transatlantskim partnerima preuzme odgovornosti u rješavanju međunarodnih zadaća”, naveo je Seibert u izjavi.

 Merkel i Biden su se složili da je u rješavanju pandemije koronavirusa potrebno više međunarodnih napora. “U tom kontekstu je kancelarka pozdravila povratak Sjedinjenih Država u Svjetsku zdravstvenu organizaciju”, naveo je Seibert u izjavi.
Dvoje čelnika također je razgovaralo o vanjskopolitičkim pitanjima, posebice onim povezanim s Afganistanom i Iranom, i klimatskim i trgovinskim politikama, rekao je Seibert. SAD je najvažnije njemačko tržište izvan zemalja Europske unije, no trgovinski su se odnosi između dvije zemlje pogoršali zbog trgovinskih politika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa vođenih načelom “Prvo Amerika”, poput povećanja carina.
Merkel je pozdravila i Bidenovu odluku da vrati SAD u Pariški sporazum o klimatskim promjenama i pozvala ga da posjeti Njemačku čim to dopusti pandemija, dodao je Seibert , izvijestila je agencija Reuters.  Biden je u subotu razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u nedjelju, podsjeća njemačka agencija dpa.

Na pitanje je li loš znak za Njemačku što se Merkel našla iza Johnsona i Macrona na Bidenovoj listi, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je odgovorio: “Možete to i tako vidjeti, ali ne morate”.

Donald Trump je u ponedjeljak otvorio ured na Floridi koji će voditi njegove poslove kao bivšeg predsjednika SAD-a i promicati program njegove administracije.

“Ured će biti odgovaran za vođenje korespondencija predsjednika Trumpa, javnih istupa i pojavljivanja te službenih aktivnosti kako bi se promicali interesi Sjedinjenih Država i nastavili propagirati programi Trumpove administracije kroz promicanje, organiziranje i javni aktivizam”, kaže se u izjavi.

Objava o osnivanju ureda došla je istog dana kada je Zastupnički dom predao senatu protiv Trumpa optužnicu za poticanje pobune u govoru prije upada Trumpovih pristalica u zgradu Kongresa 6. siječnja, Suđenje u senatu bi trebalo početi 9. veljače.

U oproštajnom govoru posljednjeg dana svojeg predsjedništva, Trump je svojim pristašama rekao: “Vratit ćemo se na neki način”. Otkako je prošle srijede odletio iz Washingtona na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi Trump se nije pojavljivao u javnosti.

LiIst Wall Street Journal je izvijestio da je posljednjih dana svojeg mandata Trump sa suradnicima razgovarao o formiranju nove političke stranke pod nazivom “Patriotska stranka”. Trump je od izbora za predsjednika SAD-a 3. studenog, na kojima je pobijedio demokrat Joe Biden, neuspješno pokušavao osporiti i promijeniti njihov ishod, neutemeljeno tvrdeći da ih je izgubio zbog izborne prevare.

You may also like

0 comments