Treba li eurozona ministra financija?

Eurozona mora hitno uspostaviti instituciju koja bi temeljito koordinirala proračunsku i strukturnu politiku zemalja članica a predvodio bi je moćni ministar s proračunom, izjavio je u srijedu francuski guverner Francois Villeroy de Galhau.

U zaključnoj fazi tog procesa ministar bi upravljao proračunom eurozone, uz potporu administracije riznice, budući da manjak ekonomske koordinacije pritišće rast i čini eurozonu ranjivom na krize, pojasnio je na konferenciji u Madridu Villeroy, inače ujedno i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB).

Dužnosnici ECB-a već dugo predlažu intenzivniju proračunsku suradnju zemalja članica, tvrdeći da monetarna politika ne može sama obnoviti gospodarski rast i da Europa od vlada ne dobiva potrebnu pomoć.

“U prvoj fazi zemlje članice pristupale bi (tom procesu) na dobrovoljnoj bazi… U drugoj fazi proračun bi mogao postati zajednički stabilizacijski instrument i centralizirati precizno definiran skup instrumenata, poput europskog osiguranja od nezaposlenosti”, dodao je francuski guverner.

“Treća i završna faza proračunske integracije bila bi dosegnuta tek ako bi se postigao sporazum o financiranju i poželjnoj razini sinkronizacije poslovnog ciklusa”, dodao je Villeroy.

Priznao je ipak da postoji duboki politički otpor dijeljenju proračunskih resursa i suvereniteta i da bi takve promjene zahtijevale i promjene Povelje o Europskoj uniji.

You may also like