Traži se povlačenje stotinjak tisuća Opelovih vozila

Njemačko ministarstvo prometa naložit će povlačenje približno 100 tisuća Opelovih vozila u sklopu istrage o ispušnim plinovima iz dizelskih automobila, priopćeno je iz ministarstva nakon pretrage ureda automobilskog diva.
Njemačka agencija za motorna vozila (KBA) otkrila je 2015. godine četiri softverska programa koji mogu preinačiti razinu emisije štetnih plinova, naredivši Opelu da ih ažurira kako bi otklonila tu mogućnost, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo prometa. “Nakon što je početkom 2018. pronađen i peti softverski program, za koji su u KBA-u utvrdili da je protuzakonit, provodi se službeno saslušanje sa ciljem propisivanja obveze povlačenja modela Cascada, Insignia i Zafira”, stoji dalje u priopćenju ministarstva.

U ministarstvu kažu da je Opel tijekom saslušanja nastojao dobiti na vremenu, podsjećajući da je KBA izvijestio državno tužiteljstvo u Frankfurtu o spornom softverskom programu u travnju ove godine. “Službeno povlačenje pogođenih približno 100.000 vozila bit će provedeno uskoro”, ističe se u priopćenju ministarstva.

Opel je u priopćenju odbacio sve optužbe o korištenju nezakonitih uređaja za prikrivanje stvarne razine emisije ispušnih plinova na regulatornim provjerama, a otklanjaju i optužbe o odugovlačenju. “Bude li izdana odredba (o obveznom povlačenjeu) Opel će je nastojati osporiti sudskim putem”, ističe se u priopćenju kompanije.

Njemačko državno tužiteljstvo i policijski istražitelji pretražili su u ponedjeljak urede njemačkog proizvođača automobila Opela u Ruesselsheimu i Kaiserslauternu u sklopu istrage o mogućem manipuliranju emisijama štetnih plinova iz dizelskih automobila.

Istraga obuhvaća 95.000 vozila s motorima Euro 6d kako bi se utvrdilo je li softver za upravljanje ispušnim plinovima korišten za manipuliranje razinom emisija, priopćeno je u ponedjeljak iz frankfurtskog ureda državnog tužiteljstva.

Navedeni motori koriste se u modelima Opel Insignia, Zafira i Cascada, potvrdila je Nadja Niesen iz frankfurtskog ureda državnog tužiteljstva. U policiji i Opelu potvrdili su pretragu ureda. Njemački visokotiražni dnevnik Bild prvi je izvijestio o pretragama u Opelovim uredima, napominje Reuters.

Opelovi modeli Insignia, Zafira i Cascada projektirani su još u vrijeme kada su Opel i sestrinski brend Vauxhall bili u vlasništvu General Motorsa (GM), koji je 2017. godine prodao Opel PSA Groupu. U francuskoj kompaniji nisu željeli komentirati istragu. U Opelu su 2016. priznali da je u model Zafira ugrađen softver koji u određenim uvjetima isključuje sustave upravljanja emisijom štetnih plinova. Tada su tvrdili da samo koriste rupu u zakonu.

You may also like