Traži se pomoć za susjede Venezuele

Ujedinjeni Narodi objavili su u utorak kako traže 738 milijuna dolara u 2019. godini kako bi pomogli susjednim državama koje se teško nose s navalom milijuna izbjeglica iz Venezuele, koji “nemaju izglede za povratak u skorije vrijeme”.
Ovo je prvi puta da je ta kriza uključena u UN-ov godišnji zahtjev za humanitarnom pomoći, a koji za 2019. godinu iznosi 21,9 milijardi dolara bez krize u Siriji. Tri milijuna Venezuelaca pobjeglo je od političke i ekonomske krize od 2015. godine, prema podacima UNHCR-a. “Postoji kriza za koju ćemo prvi puta imati plan odgovora, a koji je pomoć susjednim zemljama Venezuele da se mogu nositi sa velikim brojem Venezuelaca koji bježe iz zemlje”, rekao je UN-ov koordinator za hitnu pomoć Mark Lowcock u Ženevi.

Većina Venezuelaca pobjegla je u 16 zemalja Latinske amerike i Kariba, najviše njih u Brazil, Kolumbiju, Ekvador i Peru. “U 2019. godini, otprilike 3,6 milijuna Venezuelaca bit će potrebna pomoć i zaštita, bez izgleda da se što skorije vrate u svoju zemlju”, poručuju iz UN-a.

Kolumbija, koja je preuzela gotovo milijun Venezuelaca, nosi “najteži teret od svih”, napominje Lowcock. Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro za ekonomske probleme krivi sankcije Sjedinjenih Država te “ekonomski rat” predvođen njegovim političkim protivnicima.

Maduro će se u srijedu u Moskvi sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Egzodus naroda, uzrokovan nasiljem, hiperinflacijom i velikim nestašicama hrane i lijekova, doveo je do poziva UN-a za hitnom pomoći od 9 milijuna dolara za zdravstvene i prehrambene projekte unutar Venezuele.

Lowcock je, upitan o suradnji s vladom Venezuele, rekao: “Vjerujem da postoji zajedničko shvaćanje da je više pomoći UN-a dobrodošlo u područjima koja bi mogla smanjiti patnju naroda u Venezueli”. “Sa venezuelanskom vladom dogovorili smo da moramo osnažiti naše zajedničke napore i podršku u područjima zdravstvene zaštite i prehrane”, dodao je Lowcock.

You may also like

0 comments