Traže se hitne mjere otpisa

HUP
Hrvatska udruga poslodavaca je u proteklom razdoblju intenzivno od svojih članica prikupljala zahtjeve za nužnim mjerama i prijedloge koje Vlada RH i izvršna vlast treba poduzeti u ovoj izvanrednoj situaciji, a kako bi omogućila podršku svim pogođenim tvrtkama, odnosno, sektorima u premošćivanju ove izrazito teške situacije u kojoj se nalazi hrvatsko gospodarstvo.

U namjeri da budemo maksimalno učinkoviti, s Vladom RH smo tijekom cijelog proteklog mjeseca pregovarali o horizontalnim – prioritetnim- mjerama ključnim za gospodarstvo dok smo sve zaprimljene sektorske mjere i prijedloge obrađivali kroz granska udruženja HUP-a, te na dnevnoj bazi, cijeli protekli tjedan slali prijedloge resornim ministarstvima, najviše Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U cilju cjelovitog pregleda svih informacija te zahtjeva i prijedloga o kojima je HUP proteklih tjedana pregovarao s Vladom, informirao ministarstva i jedinice lokalne samouprave, u nastavku je dio popisa horizontalnih – prioritetnih- zahtjeva koje je HUP tražio od Vlade kao i pregled najvećeg dijela zahtjeva i prijedloga članica HUP-a prema svim tijelima, sortirano po datumima kada su službeno urudžbirani.

Davor Majetić glavni direktor HUP-a:

„U svim pregovorima želimo postići tri glavna cilja: 1) Za vrijeme trajanja ograničenja kretanja radi koronavirusne bolesti, treba svakom poslodavcu koji je time pogođen osigurati što veći bespovratni grant za plaće i poslovanje. Isto tako cilj je pregovaranja da Vlast na svim razinama ne šalje nikakve račune, otpisuje sve obaveze, poslodavcima za vrijeme spomenutog vremena (parafiskalni nameti, koncesije, komunalne obaveze, članarine..) 2.) Za sve ono što se ne uspije otpisati, treba se odgoditi, uključujući i sve obveze nastale u prethodnom vremenu, a reprogramirati sve s počekom od minimalno tri mjeseca (koliko očekujemo da će karantena trajati) do 15, 24 mjeseca. 3.) Osigurati svim poslodavcima pristup likvidnim sredstvima preko EU fondova, HAMG BICRO, HBOR-a i komercijalnih banaka za trenutno, a naročito za vrijeme nakon karantene. Trebamo spasiti gospodarstvo, trebamo hitne otpise!.“

HUP je u početnoj fazi pregovarao u tri smjera:

– prvi su grantovi, bespovratna sredstva za plaće uz oslobođenje od doprinosa za sve koji su u problemima, naročito za radnike koji već danas nemaju što ili ne mogu raditi. Uz ta bespovratna sredstva trebaju ići otpisi ili neplaćanje različitih parafiskalnih nameta i oko toga će se kontinuirano pregovarati, tražimo povećanje de minimis potpora sa 200.000 na 500.000 eura za postojeće mjere APZa.

– Drugi dio je likvidnost: stand still dogovor (moratorij od tri mjeseca za plaćanje kreditnih rata za fizičke i pravne osobe), reprogramiranje i refinanciranje postojećih kredita, odgoda plaćanja dugova za PDV, porez na dohodak, dostupnost (vjerojatno uz garancije HAMAG i HBOR-a) kredita za obrtna sredstva i hladni pogon s počekom od 12+ mjeseci

– treći dio je redefiniranje svih uvjeta oko poticajnih mjera, oko kriterija koje poslodavac mora ispunjavati, odgoda rokova za EU projekte i ubrzanje isplata sredstava poduzetnicima.

You may also like

0 comments