Traže odštetu zbog nacionalizacije

Slovačka energetska tvrtka Slovenské Elektrárne potražuje od države više od 588 mil. eura odštete za gubljenje prava na korištenje HE Gabčíkovo, koju je slovačka vlada vratila pod državno vlasništvo. To je samo zadnji korak šireg spora između talijanske energetske tvrtke Enel koja je većinski vlasnik SEAS-a i slovačke vlade.

Enel se preko SEAS-a poziva na ugovor s ranijom vladom o upravljanju elektranom, prema kojem, ako vlada poništi taj ugovor, SEAS ima pravo na naknadu 35% prihoda od prodaje električne energije iz elektrane u idućih 30 godina. Čelnik SEAS-a izjavio je da je tvrtka pretrpila golemu štetu poništenjem ugovora i oduzimanjem upravljanja elektranom te da to pitanje neće ostati neriješeno. Vlada je ranije, nakon odluke suda koji je presudio da je Enelov ugovor s njom o najmu i upravljanju elektranom pravno nevaljan, poništila taj ugovor i preuzela upravljanje elektranom. Uz to, tužila je SEAS za nadoknadu 300 mil. eura kao nadoknadu za korištenje elektrane u proteklih osam godina.

Sada je premijer Robert FICO izjavio da se ne plaši nikakve najavljene tužbe jer je sve rađeno po zakonima. Osim toga, vlada neće dopustiti da Enel proda 66% udjela u SEAS-u što je već najavio. Slovačka će bojkotirati tu prodaju sve dok Enel na plati sve svoje obaveze i dugovanja, javlja slovački dnevnik ‘Spectator’.