Transparency: Borba protiv korupcije ne smije biti kompromitirana dugotrajnim sudskim procesima

Transparency International Hrvatska (TIH) upozorio je u petak povodom nepravomoćne sudske presude u slučaju Planinska da dugotrajni sudski procesi ne smiju kompromitirati stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

“Istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravičnom sudskom postupku koji je učinkovit i završen u razumnom roku. Afera (Planinska) se dogodila 2008. godine, a od pokretanja postupka do nepravomoćne presude čekali smo više od 4 godine. Danas kada je presuda pročitana više se niti ne sjećamo o čemu se radilo”, ističe Transparency u priopćenju.

TIH navodi da su građani umorni od svakodnevnih korupcijskih afera , netransparentnog i nesavjesnog poslovanja gospodarskih subjekata, te neučinkovitog pravosudnog sustava.

“To što je izrečena nepravomoćna presuda bivšem premijeru koji je proglašen krivim, kao i svima koji su u njoj sudjelovali pokazuje da se kao društvo moramo promijeniti tako što ćemo svakodnevno naglašavati da ovu državu moraju voditi odgovorni, nekompromitirani i nekorumpirani pojedinci”, priopćio je TIH.

Osim dugotrajnih sudskih procesa, kako poručuje predsjednica TIH-a Davorka Budimir, problem su i nesrazmjerne kazne koje za dokazane koruptivne radnje predviđaju rad za opće dobro, a što je, smatra,  nelogično i duboko vrijeđa svakog poštenog građanina, jer se poručuje da se korupcija u konačnici isplati

You may also like

0 comments