Traju silovite borbe za Alep, traju napadi ruskog zrakoplovstva

Silovite borbe nastavljaju se oko sirijskoga grada Alepa, gdje pobunjenici nastoje ofenzivom probiti opsadu područja pod svojom kontrolom.

Tijekom vikenda pobunjenici su pokušali ponovno povezati opkoljeno područje na istoku s područjem pod svojom kontrolom na zapadu najvećeg sirijskog grada.

Detonirali su snažnu bombu u tunelu ispod položaja vladinih snaga u strateški važnom području Ramouseh. Vojska je uzvratila uz pomoć ruskih zračnih napada da zaustavi napredovanje pobunjenika.

Oko četvrt milijuna civila živi pod opsadom u području pod pobunjeničkim nadzorom otkad su vladine snage odsjekle to područje prošli mjesec. “Ramouseh nam je na vidiku, ali ruski zrakoplovi pojačali su bombardiranje zbog čega ne možemo napredovati”, rekao je za Reuters jedan od zapovjednika pobunjeničkih snaga.

Drugi izvor pobunjeničke strane rekao je Reutersu da oko 10.000 vojnika, najmanje 95 tenkova i nekoliko stotina raketnih bacača sudjeluje u onome što je nazvao “velikom epskom bitkom za Alep”.

Izvori kažu da je u pripremi i velik broj bombaša samoubojica koji će vojnim vozilima punim eksploziva napasti vladine položaje. Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji pobunjeničku ofenzivu opisao je kao najveću dosad, jer uključuje borbe u svim dijelovima podijeljenog grada.

Procjenjuje se da je u opkoljenom istočnom Alepu između 250.000 i 300.000 civila, koji bi prema UN-u, do sredine kolovoza mogli ostati bez hrane. Vlada u Damasku u četvrtak je objavila da je otvorila tri humanitarna koridora kojima stanovnici mogu prijeći u zapadni sektor pod kontrolom sirijske vojske, no oporbeni aktivisti upozoravaju da ti pravci nisu sigurni.

You may also like

0 comments