Traju prosvjedi protiv izvanrednog stanja u SAD-u

Tisuće prosvjednika okupilo se u ponedjeljak u gradovima diljem Sjedinjenih Država kako bi izrazili podršku migrantima i osudili proglas o izvanrednom stanju predsjednika Donalda Trumpa kako bi izgradio zid na granici s Meksikom.
Više od 1,000 ljudi prosvjedovalo je na njujorškom Union Squareu, a njih stotine su se okupile u Washingtonu i Chicagu te deseci u drugim gradovima kako bi na Dan Predsjednika prozvali Trumpa da je zlouporabio moć, uzurpirao Kongres i stvorio krizu. Organizatori MoveOn.org naglasili su kako je 250 događaja planirano diljem SAD-a. Trump je u republikanskoj stranci izgradio snažnu političku bazu tvrdolinijaša protiv nezakonitih migracija, naglasivši da je zid potreban kako bi se zaustavio kriminal i priljev nelegalnih droga.

Prizvao je izvanredne ovlasti u petak nakon što je Kongres odbio njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je obećao u kampanji 2016. godine. Njegov potez za cilj mu ima omogućiti da troši novac koji je odobrio Kongres za druge namjere. Taj će potez vrlo vjerojatno dobiti i pravni epilog. U New Yorku prosvjednici su imali natpise poput “Opoziv” i “Hitni slučaj? Nazovi 0800-STABILAN-GENIJE”, rugajući se Trumpovoj narcisoidnosti. “Užasan je to presedan, a ideja da ćemo potrošiti toliko novca na nešto poput toga, a imamo toliko većih problema, užasna je”, rekla je članica skupine “Ustani i odupri se” na anti-Trump prosvjedu.

Melissa Levy planirala je ići kod zubara, no umjesto toga povela je svoje dvije kćeri (11 i 15 godina) na prosvjed. Levy se opisala kao kćer preživjele žrtve Holokausta te je rekla kako je otac njene djece migrant te da su migranti “srce i duša ove zemlje”. “Bijesna sam i zgrožena. Pojam da bi predsjednik imao smjelost da potkopa sve ‘provjere i ravnoteže’ koje je uredio naš Ustav je vrlo uznemirujući”, rekla je Levy.

Oko 10 protu-prosvjednika u New Yorku držalo je transparente Trumpove kampanje za izbore 2020. godine i skandirali su “izgradi zid”. Policija ih je udaljila od glavnog prosvjeda. U Chicagu su prosvjednici imali transparente poput “Dump Trump” (odbaci Trumpa), “Lažna uzbuna” i skandirali su “Bez zida, bez straga, migranti su dobrodošli ovdje”. Cheryl Krugel-Lee, 32-godišnja studentica, povela je svoju četverogodišnju kćer na prosvjed kako bi joj postavila primjer. “Trumpova administracija zgrabila je moć, a to je nemoralno i nezakonito”, poručila je Krugel-Lee.

You may also like

0 comments