Traju pripreme za summit Kima i Trumpa

Sjevernokorejski izaslanik za Sjedinjene Države doputovao je u utorak u Peking odakle će najvjerojatnije poći u Vijetnam kako bi se sastao s američkim kolegom prije drugog susreta na vrhu Donalda Trumpa i Kim Jong-una, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.
Kim Hyok-chol je stigao u kinesku prijestolnicu oko 10.00 sati (3.00 sata po srednjoeuropskom vremenu). Tijekom dana bi trebao zrakopolovom otputovati u Hanoj. Prije tri dana vijetnamsku prijestolnicu je posjetio Kim Chang-song koji zapravo obnaša dužnost ravnatelja ureda Kim Jong-una, kako bi s američkim timom razgovarao o protokolarnim i o sigurnosnim pitanjima prije summita planiranog 27. i 28. veljače.

Početkom mjeseca Kim Hyok-chol i američki izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun boravili su tri dana u Pjongjangu gdje su razgovarali o denuklearizaciji. Biegun je tada rekao da su razgovori bili uspješni, ali da još ima posla prije novog susreta na vrhu. “Pred nama je težak posao s Demokratskom Narodnom Republikom Korejom, rekao je Biegun. “Siguran sam da možemo postići napredak ako se dvije strane budu trudile”.

Američki State Department je objavio da su dvije strane razgovarale o “potpunoj denuklearizaciji, promjeni veza SAD-a i Sjeverne Koreje i o uspostavi trajnog mira na Korejskom poluotoku”. Biegun uskoro treba doputovati u Hanoj radi nastavka dijaloga s Kim Hyok-cholom.

U prigodi njihova prvog summita u lipnju 2018. u Singapuru, Kim i Trump su potpisali nejasnu izjavu o “uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka”. Nakon toga nije bilo nikakva pomaka jer se dvije strane ne mogu dogovoriti koji je pravi smisao te izjave. Analitičari ocjenjuju da bi drugi susret trebao donijeti konkretnije rezultate kako ne bi podsjećali na epizodu ‘reality showa’ i potaknuli sjevernokorejsku nuklearnu krizu.

You may also like