Traje sukob HDZ-a i Mosta oko Petrokemijinog duga PPD-u

Kutinski div Petrokemija još neće dobiti kredit od 200 milijuna kuna za vraćanje dugova i investicije. HDZ ne pristaje na Mostov plan da kao jamstvo za taj kredit posluže dionice hotelskog poduzeća Jadran iz Crikvenice.

Odluka o kreditu i jamstvu trebala je biti usvojena u petak, ali je odgođena i trebala ju je donijeti Vlada na telefonskoj sjednici ovog tjedna. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most) rekao je u petak da je sve usuglašeno s HDZ-om i da treba samo tehnički dotjerati odluku. A onda je ministar Oleg Butković javno poručio da od toga neće biti ništa. Danas je Panenić sazvao i sastanak s upravom i nadzornim odborom Petrokemije da vide može li se i kako dalje nakon blokade kredita.

Dionice hotela Jadran trebale su biti izuzete od prodaje da posluže kao jamstvo za kredit. Njime bi se vratio dio dugova za plin i Ini i PPD-u. Potonja tvrtka je htjela i kupiti Petrokemiju, a postala je javnosti poznata kad se otkrilo da je davala pozajmice HDZ-u, a Panenićev pomoćnik u ministarstvu iz kvote HDZ-a dolazi iz te tvrtke, piše N1.

HDZ-ov ministar Oleg Butković kaže da je odluku išao zaustavljati čim je čuo za nju. On kaže da Petrokemiji treba pomoći, ali da država ima niz druge imovine kojom može jamčiti. Jadran je iz njegove izborne jedinice i zna što je ta hotelska kuća s 850 zaposlenih prošla.

You may also like